spot
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 februari 2021 door Redactie

Schotse kerkleiders zijn tegen nieuw anti-discriminatie wetsvoorstel: "Je mag met ons spotten"

Schotse katholieke en protestantse kerkleiders doen gezamenlijk een beroep op de Schotse regering. Zij roepen op de wijziging voor de anti-discriminatie wetgeving niet aan te passen, meldt Christian Today.

De nieuwe wetgeving zou ervoor zorgen dat 'haatdragende' uitspraken strafbaar zouden worden. "Mensen zijn vrij om het met ons oneens te zijn en mogen dus de spot met ons drijven. Ons geloof is gebaseerd op standpunten die tegen elke kritiek bestand zijn. Daarom staan wij open voor gesprek", aldus de kerkleiders. Zij geven hierbij aan dat de wetgeving de mogelijkheid tot gesprek en discussie in Schotland wegneemt.

Volgens de kerkleiders zijn standpunten rondom seksualiteit en genderidentificatie voor iedereen verschillend. Het maatschappelijke debat rondom seksualiteit wordt neergeslagen, wanneer iemand de ander kan aanklagen zodra zij zijn standpunten 'haatdragend' vindt. "Het parlement heeft nog vier weken om een beslissing te nemen. We vinden het nodig hen aan te spreken om te voorkomen dat het wetsvoorstel wordt doorgevoerd."

Het wetsvoorstel is een uitbreiding van het wetboek van strafrecht. Volgens het voorstel kunnen mensen worden berecht wegens 'haatdragende' en 'onjuiste' prediking en teksten richting 'bepaalde groepen'. Het verboden materiaal is nog niet concreet gedefinieerd. Christenen vrezen dat het verspreiden van Bijbelse opvattingen over bijvoorbeeld seksualiteit als haatdragend zal worden gezien door activisten. Met het aannemen van het voorstel zouden christenen voor het verkondigen van hun visie op onder andere seksualiteit kunnen worden berecht.

Reacties

Uiteraard zijn haatdragende opmerkingen kwalijk, maar het is ook heel kwalijk om meningen waarmee je het niet eens bent, zomaar als ‘haatdragend’ te labellen en de ander aan te klagen. Daarom is het zo belangrijk om naar elkaars argumenten te luisteren en op een respectvolle manier met elkaar in gesprek te gaan. We kunnen toch van elkaar leren?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen