Christenen voor Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET CVI

 

Timo Niemeijer is voorzitter van Businessclub Christenen voor Israël: "We zijn er juist voor ondernemers in deze lastige tijd"

Timo Niemeijer is ondernemer en voorzitter van de Businessclub van Christenen voor Israël. In gesprek met CIP.nl vertelt Niemeijer over zijn passie voor het land, praktisch christenzijn en hoe de businessclub voor positief-christelijke ondernemers juist nu voor verbinding zorgt. “Onze bestuursleden gaan één op één bij leden langs om ze te bemoedigen in deze, voor veel ondernemers, lastige tijden.”

Christenen voor Israël stelt zich ten doel christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld. Zij doet dit door het geven van betrouwbare informatie over Israël.

Timo, om te beginnen, waar komt jouw passie voor Israël vandaan?
“Toen ik in mijn Bijbel aan het lezen was viel mij op dat er bijna geen hoofdstuk is waar het land Israël niet in naar voren komt. De Bijbel is naar mijn mening ook heel duidelijk over onze positie ten opzichte van Israël, we hebben veel aan Israël te danken. Daarnaast ben ik vaak in het land geweest en heb ik aangetrouwde familie daar. Ik hou van de God van Israël maar ook van het volk van Israël. Net als Ruth. De businessclub helpt mij heel erg om het ‘houden van Israël’ een praktische invulling te geven. Samen kun je natuurlijk meer doen.””

Wat maakt het land zo bijzonder?
“Nou, een heel concreet en actueel voorbeeld, met de coronacrisis loopt Israël qua vaccinaties voorop. Nederland zou wat dat betreft veel kunnen leren van hun aanpak. Ze hebben nu ook een medicijn uitgevonden om coronapatiënten te behandelen. Het is een goedkoop medicijn en kan eenvoudig geproduceerd worden. Dit zou de hele politiek omtrent corona kunnen veranderen. Het land blinkt vaak op een bijzondere manier uit op allerlei gebieden.”

Wat doen jullie precies als businessclub van Christenen voor Israël?
“Christenen voor Israël heeft een groot netwerk in Israël. Via die contacten kunnen we als ondernemers mooie projecten selecteren en mensen professioneel begeleiden. Samen sta je sterk. Onze leden hebben hoofdzakelijk een kerkelijke achtergrond maar we hebben ook een aantal Joodse ondernemers binnen de club. We organiseren prachtige reizen waaronder woestijnreizen. Reizen waarbij je als ondernemer wordt stilgezet. We sturen ze bijvoorbeeld zonder telefoon de woestijn. Dat is heel confronterend. We vragen hen wat God met hun bedrijf kan doen. Verder zie je in het nieuwe testament dat Paulus geld inzamelt voor de ongelovigen van Israël. Omdat we alles van hen gekregen hebben, de profeten, Gods woord. Het is niet alleen liefde maar eigenlijk ook een plicht richting het Joodse volk. We proberen dat door onze businessclub heel praktisch te maken. We willen het volk van israël echt helpen. Bouwen met Israël is dan ook ons thema. Binnenkort gaan we bijvoorbeeld samen met de gemeente Jeruzalem een groot project starten. Daar bouwen we dan letterlijk aan mee. De leden stellen daar geld voor beschikbaar maar we willen hen ook uitdagen om praktisch mee te gaan helpen. We hebben best wat bouwers in onze club zitten dus… haha. Maar voor de teambuilding onder de leden is dat ook gewoon leuk.”

Hoe gaat de businessclub om met het coronavirus?
“Dat is best puzzelen voor ons. We hebben normaal gesproken events waar veel mensen op afkomen. Eerst werden de groepen wat kleiner en zijn we zelf naar onze leden toegegaan, het land in. Met maximaal 30 man organiseerden we dan evenementen bij de leden zelf. Nu kan dat helaas ook niet meer maar wel hebben onze leden de afgelopen maanden allemaal een bezoekje gehad van één van onze bestuursleden. Dat hebben velen als erg prettig ervaren. Juist in deze voor veel ondernemers zware tijd.”

Het is een club voor positief-christelijke ondernemers. Wat houdt dat precies in?
“Ik geloof dat God ons heeft aangesteld als rentmeester en ik zie mijn bedrijf ook als een onderdeel daarvan. Ik probeer mij daarin kwetsbaar op te stellen. Werknemers weten dat ik christen ben. Ik doe dan bijvoorbeeld een brief bij alle kerstpakketen en daarin vertel ik wat mij drijft en wat mij rust geeft in deze moeilijke tijd. Er zijn dan toch 300/400 mensen die zo’n kerstpakket krijgen. Het maakt je tegelijkertijd kwetsbaar. Zo’n brief is leuk maar hoe gedraag ik mij doordeweeks? Ik ben gevoelig voor mijn personeel en wil hen ook goed behandelen.”

8 maart is er weer een evenement, wat gaat er precies gebeuren?
“We gaan actievoeren voor Beit Halochem, het huis van de veteranen. Dat is een revalidatiecentrum voor slachtoffers van terreur en oorlogsveteranen. Het is een heel bijzonder revalidatiecentrum. Helaas heeft mijn schoonzoon daar ook een revalidatieproces moeten ondergaan. Hij was namelijk betrokken bij een aanslag 9 jaar geleden. Hij werd geraakt door een raket. Daardoor is hij zwaar invalide geraakt. Dan komt het ook wel erg dichtbij moet ik zeggen. Mijn schoonzoon zal ook persoonlijk iets delen tijdens het evenement. Hij spreekt Nederlands en zo komt het voor de luisteraars ook dichtbij. Het is een indrukwekkend verhaal en het is mooi om te zien hoe hij eruit is gekomen. Z’n benen zijn er misschien afgeschoten maar dankzij hem ben ik wel grootvader geworden. Verder proberen we tijdens het evenement vragen te beantwoorden die op dit moment spelen bij veel ondernemers.” 

Ja ik wil meer info over dit evenement!