hugo de jonge
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 februari 2021 door Redactie

Hugo de Jonge wil geen vrije vaccinkeuze voor gewetensbezwaarden

Mensen die zich liever niet willen laten vaccineren tegen corona met een vaccin waarvoor foetaal weefsel is gebruikt, krijgen wat demissionair minister Hugo de Jonge betreft geen vrije vaccinkeuze. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van SGP en ChristenUnie.

In zijn beantwoording bevestigt De Jonge dat er voor het vaccin van AstraZeneca een cellijn is gebruikt die in 1973 werd ontwikkeld uit embryonale cellen van een Nederlandse geaborteerde foetus. Dit is de zogeheten HEK293-cellijn. Ook voor het gebruik van een ander vaccin, het Janssen-vaccin, is gebruik gemaakt van een dergelijke cellijn. Volgens de demissionair minister is dat echter toelaatbaar omdat de vaccins voldoen aan alle regelgeving rondom het gebruik van foetaal weefsel. Hij benadrukt dat de cellen enkel zijn gebruikt voor het produceren van de vaccins en dat er in de vaccins zelf géén foetaal weefsel aanwezig is.

De demissionair minister legt uit dat deze cellen voor vaccins gebruikt worden omdat het jonge cellen zijn. Maar er zijn volgens hem ook andere voordelen: “Een enkele cel kan uitgroeien tot een behoorlijke weefselkweek omdat deze cellen zoveel gezonde delingen voor zich hebben liggen. Ook hebben foetale cellen een lage kans op eerdere besmettingen en genetische afwijkingen.”

Er is echter een groeiende groep mensen die geen gebruik wenst te maken van een vaccin dat ontwikkeld is met behulp van cellen van een geaborteerde embryo, aangezien dit tegen hun principe ingaat. Ook veel christenen zijn daar huiverig over. Daarom vroegen Kees van der Staaij (SGP) en Carla Dik-Faber (CU) zich af of het voor gewetensbezwaarden mogelijk is om een ander vaccin te kiezen, waarbij niet gebruik is gemaakt van dergelijke cellen.

Wat De Jonge betreft is dit niet mogelijk omdat we ons in een pandemie bevinden met een beperkt aantal beschikbare vaccins: “Het is belangrijk dat een grote groep Nederlanders zo snel mogelijk wordt gevaccineerd”, schrijft hij in de beantwoording. "Om deze reden wil ik dat volwassenen gebruik maken van het vaccinatieprogramma dat op dit moment wordt aangeboden. Het is niet mogelijk om als individu de keuze te maken voor een specifiek type vaccin.”


Briefwisseling coronavaccin
- Waarom deze criticus gejuich over het coronavaccin niet begrijpt
- Arts reageert op tegenstander coronavaccin: 'Miljoenen mensenlevens zijn door vaccinatie gered'
- Criticus coronavaccin en onderzoeker reageert op arts: 'Coronacijfers zijn misleidend'
- Slotbrief criticus coronavaccin: 'Vaccineer voorlopig gewoon niet'
- Arts reageert opnieuw op criticus coronavaccin: 'Loop een dag mee op een corona IC-afdeling'
Meer over Briefwisseling coronavaccin »

Reacties

M
Ik als Chislijke achtergrond neem dat vaccin ook niet waar foetuscellen inzitten , hopelijk kunt u mij ,en ander Christenen begrijpen ,dank u .
J
Het CDA is echt niet meer christelijk en hun minister gedraagt steeds meer als een dictator. Terwijl hij demissionair minister is.

Maar het kan en mag allemaal in dit land. Corona regeert, en veel Nederlanders vinden dat schijnbaar prima. Alles voor de gezondheid ...
K
Dan laten de gewetensbezwaarden zich dus niet inenten. En wat schiet de overheid daarmee dan op?
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen