Jan van den Bosch
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 februari 2021 door Jan van den Bosch

Onvoorwaardelijke liefde in een Afrikaanse zandwoestijn

Daar stond ik. Midden in de zandwoestijn op de grens van Sudan en Tsjaad. Om me heen zag ik mensen die als ratten stierven van de honger en dorst. Een keiharde realiteit waarin Gods onvoorwaardelijke liefde voor mij op dat moment heel voorwaardelijk leek.

Als jonge verslaggever was ik naar de Sahel gestuurd om een reportage te maken over de enorme hongersnood daar. Ik was nog nooit in Afrika geweest, laat staan dat ik een hongersnood had gezien. Na een lange reis kwam ik aan bij een zendingspost. Buiten stond een lange rij mensen te wachten, in de hoop eten te krijgen. Ik zag ouders met kinderen. Hun lichamen waren broodmager en hun holle ogen keken mij vragend aan. Uit die rij kwam een vrouw in lompen op mij afgelopen. Ze had iets in haar handen, een pakje. De manier waarop ze naar me keek, zal ik nooit vergeten. Ze reikte het aan en ik pakte het. Toen ik keek, zag ik dat haar dode baby in mijn handen lag.

Toen ik daar stond met dit levenloze lichaampje in mijn armen werd op dat moment mijn beeld van een liefdevolle God aan stukken geslagen.

Ik was verbijsterd! Ik was opgegroeid met een sterk geloof en twijfelde nooit aan het bestaan van God. Maar toen ik daar stond met dit levenloze lichaampje in mijn armen werd op dat moment mijn beeld van een liefdevolle God aan stukken geslagen. Ik begreep er niets van. Ik kon er niet bij. Binnenin mij ging het tekeer en ik balde mijn vuist naar de hemel. Iets wat ik nog nooit had gedaan. En Zijn antwoord was een tekst die telkens in mijn hoofd kwam: ‘Al zo lief heeft God de wereld, dat Hij zijn enige geboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven hebbe.’ Wauw.

Ik mocht op dat moment leren dat Gods liefde onvoorwaardelijk is en dat deze lijnrecht stond tegenover mijn voorwaardelijke liefde. Ik leerde dat God een God van mededogen is en dat Hij dit baby’tje op vleugels van liefde naar Zijn hemel heeft gedragen.

Ik schrijf dit in een paar woorden, maar de worsteling was enorm. Het heeft de toon van mijn leven gezet als het gaat om Gods liefde. Daarom ben ik zo blij dat we elke zondag in Hour of Power de woorden uit Bobby’s mond horen: je bent Gods geliefde kind. Het is een voorrecht om elke week bijzondere mensen te mogen interviewen. Mensen die door de hel zijn gegaan en Gods liefde ontdekten, wat alles veranderde. Dus mijn oproep aan jou, aan u en evenzeer aan mijzelf is: geef DIE liefde door!

Reacties

K
"Ik mocht op dat moment leren dat Gods liefde onvoorwaardelijk is en dat deze lijnrecht stond tegenover mijn voorwaardelijke liefde. Ik leerde dat God een God van mededogen is en dat Hij dit baby’tje op vleugels van liefde naar Zijn hemel heeft gedragen."

Dit soort uitspraken overstijgt zo oneindig veel alle discussies die op kerkelijk niveau worden gevoerd. Jan van den Bosch heeft op een gruwelijk manier iets geleerd, waar iedereen jaloers op moet zijn.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen