Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 februari 2021 door Jeffrey Schipper

'Ouderling uit mijn kerk raadt een boekje over Spurgeon niet aan'

"Ik las het boekje Rondom de enge poort van Spurgeon. In dat boekje werden veel dingen heel mooi uitgelegd. Alleen, zo wordt het niet altijd in onze kerk gepreekt. Een ouderling raadde het boekje niet echt aan. Ik vond het zelf een mooi boekje en ik weet wel hoe het zit en dat ik mezelf niet mag bedriegen. Maar nu word ik weer op een dwaalspoor gezet. Wie helpt mij weer op het juiste spoor?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Wanneer je aan de inzet, de liefde tot zielen, de opoffering en toewijding aan Gods Koninkrijk van C. H. Spurgeon denkt, wie zou dan vraagtekens achter die man durven zetten?", vraagt ds. C. Harinck zich af in de vragenrubriek van Refoweb.nl. "Spurgeon noemde zich ook openlijk een Calvinist, terwijl dat in zijn omgeving dikwijls zelfs een smaadwoord was. God heeft het zegel op zijn werk gezet. Hij is duizenden tot rijke zegen geweest."

De gereformeerde gemeente-predikant denkt te weten waarom werken van Spurgeon in bevindelijke en reformatorische kring op bezwaren stuiten. "Dat komt door zijn manier van spreken over geestelijke zaken. Zeer direct, met heel gewone woorden en zonder vrome franje. Maar ik denk ook dat het komt omdat hij in zijn ijver om zielen te winnen en vooral om mensen tot de overgave van het geloof aan Jezus te brengen, onvoorzichtige uitspraken bezigt."

"Het boekje van Spurgeon is denk ik vooral voor mensen die doodgeslagen zijn door steeds te horen 'een mens kan niets; het moet gegeven worden; het is een eenzijdige Godswerk' enz., het wel eens goed is om te zien dat je gewoon komen mag en dat je God op Zijn Woord moet geloven. Spurgeon zoekt je over de streep te trekken. Hij wil je aarzelingen wegnemen. (...) Voor een zoekende ziel is het zeer goed om zo ruim te horen over het zalig worden, enkel door het geloof", maakt Harinck duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

In zijn antwoord zegt ds. Harinck op REFOWEB, dat hij de noodzaak van de ellendekennis en de eis van God om voldoening wel wat meer had willen tegenkomen, vooral in het boekje “Rondom de enge poort”. Moet ik aannemen, dat ds. Harinck dat tekort ook heeft opgemerkt in de prediking van Jezus en van Zijn apostelen? (Ellendekennis prediken zij nl. niet als een noodzakelijke voorwaarde; diep zondebesef krijg je vaak pas, nadat (!) je de Heiland hebt leren kennen.) Ik weet niet, of zij in de GerGem wel ooit preekbevoegdheid zouden hebben gekregen.
W
Waarom blijven Calvinisten zo graag in de ellende van Romeinen 7 hangen. Op naar Romeinen 8: Bid om zijn Geest, laat je dopen in Zijn Geest, wandel in Zijn Geest en wees meer dan overwinnaar in geloof door de genade van Christus IN ons door de aanwezigheid van zijn Geest. De calvinistische ellende heeft geen enkele aantrekkingskracht op een wereld in nood, wie de Zoon vrij maakt is waarlijk vrij.
J
Het dubbelhartige van Calvinism is dat er wel wordt opgeroepen door de 'enge poort' te gaan, maar tegelijkerheid wordt geleerd dat een groot deel van de mensheid niet in staat is die keuze te maken. Immers, de zondige mens zou niet meer in staat zijn, op grond van geloof, zelf een beslissing de nemen. Integendeel, een groot deel van de mensheid is voorbestemd voor eeuwig verdoemd te zijn.
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen