Dopen baby
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 februari 2021 door Patrick Goede

Dopen met volledige onderdompeling onder vuur na dood baby in Roemenië

De Roemeense orthodoxe kerk ligt onder vuur. Begin deze maand stierf een baby na driemaal volledig te zijn ondergedompeld in water tijdens een doopceremonie. Tienduizenden christenen roepen de orthodoxe kerk in Roemenië nu op om deze eeuwenoude traditie aan te passen. "We willen dopen niet verbieden maar wel deze vorm, want die leidt tot absurde risico's", zeggen ze in een online petitie die inmiddels 64.000 keer is ondertekend. 

Op 1 februari stierf de zes weken oude baby aan een hartstilstand na drie onderdompelingen tijdens de doopceremonie. Eerst huilde de baby, daarna werd het stil en zag de lip van de baby blauw. De baby werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar het kind een paar uur later overleed. 

Een woordvoerder van de orthodoxe kerk in Roemenië stelt voor dat baby's voortaan  beter alleen met water besprenkeld kunnen worden. "Het is zonder meer een tragische zaak die verder onderzocht moet worden. Een baby kan niet kopje ondergaan zonder dat je zijn mond, neus en oren bedekt. Er is een bepaalde techniek die een priester altijd gebruikt zodat het met de juiste zorg gepaard gaat."

Aartsbisschop Teodosie Petrescu van Tomis ziet een verandering van het doopritueel helemaal niet zitten. "Er is geen mogelijkheid tot aanpassing van dit ritueel. Deze canon van geloof zal nog 1000 jaar beschikbaar blijven. Daarom veranderen wij niets. We zijn niet geïntimideerd."

Reacties

Een afschuwelijke gebeurtenis. Hier zien we helaas een gevolg van een onbijbelse visie op de doop wat betreft wie gedoopt wordt. Want wie GELOOFT laat zich dopen (Mark. 16:16). Een baby heeft nog geen geloof.
E
Het is wetenschappelijk vastgesteld dat jongens hun 8ste levensdag minder bloed in de voorhuid hebben. Oud-testamentisch was het ritueel ( opdracht) om op de 8ste dag de voorhuid te amputeren. Tevens genas de wond sneller en was de ingreep relatief ‘makkelijk’Door Jezus is dit niet meer nodig, wij zijn ingeënt op de olijfboomDoor de ( volwassen) doop laat je niet alleen aan de mensen zien dat je (zelf) voor God kiest maar het is ook een opdracht die Jezus ons zelf heeft gegeven.Dat is het verschil met ‘traditie’ en volgen van Jezus.
@P Guijt: telkens ik dit argument hoor, moet ik denken aan de oudtestamentische opdracht om Israëlische jongens op de leeftijd van 8 dagen te besnijden. Die babies hadden toch ook geen notie van geloof en verbond? Ik zeg maar...
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen