Swaziland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Zendingswerker deelt noodkreet vanuit Swaziland: "Iedere week begraven wij mensen"

"De tweede coronagolf komt hier keihard aan. Kinderen worden zonder vaders en moeders, ooms en tantes achtergelaten – wat vreselijk en schokkend is. Ziekenhuizen zijn vol, verpleegkundigen en dokters zijn gedemoraliseerd. Ook zij sterven als vliegen", schrijven zendingswerker Kees Lugthart en pastor Wesley Dlamini. Kees is als zendingswerker actief in Zuid-Afrika en Swaziland om het evangelie van Jezus Christus bekend te maken.

"Ik schrijf dit verslag aan u verzwakt en ook met een bloedend hart. Iedere week begraven wij mensen", laten de zendingswerkers in een nieuwsbrief weten. "Voor de eerste keer in mijn leven hoor ik dat de begrafenisondernemers geen doodskisten meer hebben! Vandaag is het 29 januari 2021 en in deze week alleen begroeven we 13 kerkleden in Swaziland en acht in Zuid-Afrika. Dat is alleen al deze week…!

En nu zijn er hier de storm en overstromingen gekomen. Alsof corona al niet erg genoeg was, begonnen de zware regenbuien ‘s nachts te vallen, terwijl de mensen sliepen. In de Komatipoort huisgroep verloren we vier leden en zeven werden gisteren ook dood gevonden. De storm kwam uit Mozambique en kwam in Komatipoort, Zuid-Afrika binnen. In het door henzelf opgezet kamp voor daklozen in Komatipoort, waar onze mensen wonen, is practisch alles wat ze hadden door de storm en overstromingen verwoest. Hun palen-enmodder huisjes werden weggespoeld, inclusief voedsel, kookgerei, kleding en allerlei documenten.

Terwijl ik rondliep in Komatipoort, Malelane, Kamhlushwa en in Swaziland, was de situatie schokkend: kippen, honden, geiten, katten, koeien, gewassen, enz. zijn allemaal weg; meegesleurd door de overstromingen! De moderne huizen die goed gebouwd waren, bleven staan ofschoon sommigen het tegen de storm moesten afleggen. In Swaziland bracht de storm veel schade in de Maphiveni gebieden en in Mpofu, tot in Piggs Peak. De mensen in deze gebieden hebben hun bestaan uit de boerderij: maïs- en andere gewassen, kippen, geiten, enz., maar de storm en de overstromingen hebben praktisch alles weggespoeld. Bedenk wel: de regering van Swaziland ziet niet naar hun mensen om. Zij zullen nooit enige assistentie van de regering ontvangen!

Concluderend: de mensen in Eswatini en Zuid-Afrika zijn zwaar door de storm en overstromingen getroffen en verloren alles wat ze hadden. We hebben de situatie ingeschat en nu kan ik zeggen dat zij uw gebeden en ondersteuning nodig hebben. Persoonlijk, door de genade van God, kon ik enkele jaren geleden een sterk huis laten bouwen met de hulp die ik van onze broeders en zusters in Nederland ontving. Ik ben God eeuwig dankbaar."

Wil je het zendingswerk in Swaziland steunen? Dat kan via Stichting NGW (Ned. Gemeenschap voor Wereldevangelisatie) NL76 INGB 0000 8151 98 onder vermelding van het fondsnummer 121.03 - voor werk of nazorg in Swaziland. Stuur een e-mail voor meer informatie.

Reacties

En wij maar klagen...
T
Je wordt bevangen door een gevoel van totale machteloosheid, dit is slechts een kruimel van alle pijn en verdriet van de armen en zwaksten in deze wereld. Het zijn veelal de (kleinschalige) christelijke organisatie"s die de meest eenzamen kunnen bereiken.Iedere euro aan hen, is het honderdvoudige waard.
J
Lijkt me niet met de tweede coronagolf te maken ... ?
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen