kees
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 februari 2021 door Redactie

Kees van der Staaij daagt Sigrid Kaag uit voor debat over abortus

SGP-voorman Kees van der Staaij heeft op Twitter Sigrid Kaag (D66) uitgedaagd om met hem in debat te gaan over abortus. Hij nodigde haar naar aanleiding van een tweet uit om op 5 maart langs te komen in Studio SGP. Kaag heeft nog niet op de uitnodiging gereageerd.

Rauwe realiteit
Het begon allemaal met een opiniestuk dat Kees van der Staaij in het NRC had geschreven. Daarin roept hij mensen op om de rauwe realiteit van abortus onder ogen te zien. Hij benoemt daarbij onder meer de harde cijfers. In Nederland vinden er jaarlijks meer dan 30.000 abortussen plaats. “Achter deze kille cijfers gaan niet zelden hartverscheurende verhalen schuil”, schrijft Van der Staaij. “Drang dwang door familie of vrienden. Financiële zorgen of relatieproblemen. Schaamte of spijt. Over abortus praten we liever niet.”

De lijsttrekker van de SGP ziet overigens ook positieve ontwikkelingen. Daarmee doelt hij op de Mars voor het Leven en een onderzoek waaruit blijkt dat Nederlandse jongeren conservatiever over abortus denken dan hun ouders. Van der Staaij hekelt in zijn opiniebijdrage de houding van andere partijen: “In Den Haag lijkt het soms wel een wedstrijd welke politieke partij het meest pro-abortus is. Maar ik vraag me af: luisteren zij wel écht naar de ervaringen van vrouwen die een abortus overwogen of ondergingen?”

In het slot van zijn bijdrage roept de SGP-voorman op om het taboe dat op abortus ligt te doorbreken. Ook stelt hij dat het méér dan tijd is dat de Abortuswet wordt aangescherpt.

Mannen
Sigrid Kaag, lijsttrekker van D66, reageerde al snel op het opiniestuk. Op Twitter deelde ze de link met als commentaar: “Abortus is vaak een moeilijke keuze voor een vrouw of meisje. Maar het laatste wat je nodig hebt, is een man die het beter meent te weten. Ook anno 2021 blijven we baas in eigen buik.”

Niet veel later reageerde Kees van der Staaij daar weer op door Kaag uit nodigen in Studio SGP: “Beste Sigrid, al jaren zijn jouw en mijn partij het fundamenteel oneens over abortus. Mijn oproep is: blijf niet hangen in oude slogans, zie dat de wereld verandert! Ik daag je uit om in Studio SGP hierover met elkaar in gesprek te gaan. 5 maart, 19:30. Hartelijke groet, Kees.”

Vooralsnog is niet bekend of Kaag op de uitnodiging van Kees van der Staaij ingaat.

Lees ook: Verkiezingen 2021: Zo denken CDA, CU en SGP over abortus en euthanasie.


Abortus
- Kamermeerderheid voor afschaffen bedenktijd abortus, opvallende draai SP
- Waarom Biden waarschijnlijk meer abortussen voorkomt dan Trump
- Veel Nederlanders niet bekend met de abortusgrens van 24 weken
- 42,6 miljoen abortusbehandelingen uitgevoerd in 2020: 'Grootste doodsoorzaak ter wereld'
- Ruben Bikker: "Onze droom is dat alle abortusklinieken worden gesloten"
Meer over Abortus »

Reacties

M
Wat me bij zo'n reactie als "baas in eigen buik" altijd weer verbaas is dat dit bij voorstanders van abortus als een recht wordt gezien. Hierbij wordt telkens weer compleet voorbij gegaan aan het recht van het ongeboren leven. Blijkbaar telt dat niet mee. Abortus is niets anders dan een moderne variant van de bijbelse kindoffers aan Baäl. Heel goed dat Kees v/d Staaij zich blijft verzetten tegen deze gelegaliseerde moordpraktijken!
Waar blijft de vrouw die het ongeboren kind verdedigt? Zou het niet tijd worden dat een vrouw op de plek gaat staan in de pro-lifebeweging waar nu nog een man 'de dienst uitmaakt' om het ongeboren kind te verdedigen? Ik ben benieuwd wat er gebeurt als een vrouw zou zeggen dat abortus geen vrouwenrecht is. Zullen haar 'medezusters' dan wel eerder luisteren naar de oproep om geen abortus te plegen? Zal dit taboe dan wel worden doorbroken? Waarom zou abortus een vrouwenrecht zijn? Verkrachting is toch ook geen mannenrecht?
E
Hopen dat mw. Kaag hierover in gesprek gaat met Kees. Argumenten tegen de abortuswet (zo ruim als die in Nederland is), hoef je iemand niet eens met bijbelse principes te overtuigen. Gewoon nuchter nadenken helpt ook al..
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen