Ds. M. van Reenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 februari 2021 door Jeffrey Schipper

HHK-predikant ziet druk op christenen toenemen in coronatijd - CIP Podcast

"Een kapitalistische variant van wat er in China gaande is, is dichterbij dan we denken. De ontwikkelingen gaan razendsnel en corona heeft dit alles versneld", vertelt ds. M. van Reenen in de CIP Podcast. De hersteld hervormde predikant is van mening dat ontwikkelingen in de coronacrisis alles te maken hebben met de openbaring van de antichrist.

"In China wordt de bevolking met honderden miljoenen camera's in de gaten gehouden en kent men hen sociale puntensysteem", merkt de predikant op. "Dit systeem is onder het mom van coronabestrijding geïntensiveerd. De overgrote meerderheid van de Chinezen vindt dit goed, omdat ze het idee hebben dat dit gebeurt in het belang van hun veiligheid en economie. Maar de gevolgen voor het mens-zijn en de godsdienstvrijheid is dit systeem desastreus."

"Ook hier in Nederland zijn we bereid om heel veel van onze vrijheid uit handen te geven met het oog op onze veiligheid, gezondheid en behoud van onze welvaart. Dat was als zichtbaar met de toenemende macht van sociale mediabedrijven, maar de coronacrisis laat dit nog veel duidelijker zien. Als je mensen in crisistijd wijst op gevaren en oplossingen, zijn mensen bereid tot allerlei dingen waarvan ze een jaar geleden zeiden: 'Doe niet zo gek!'"

Desondanks hebben christenen, ook in coronatijd, alle vrijheid om samen te komen. Maar een incident met demissionair minister Van Bijleveld (Defensie) laat volgens Van Reenen een duidelijke tendens zien. "Tijdens Kerst kreeg ze veel kritiek uit D66-hoek omdat ze naar de kerk ging, ondanks dat ze zich aan de coronamaatregelen hield. Ja, we hebben grondwettelijke vrijheden. Maar de druk op de kerk neemt door corona toe. Grondrechten worden steeds meer van dubbele vraagtekens voorzien.

Ja, we hebben een rechtsstaat, maar door het sentiment kan het snel omslaan. Bijbelse basiswaarden, waar de Grondwet op gestoeld is, zijn weg. Niemand snapt meer de meerwaarde van de vrijheid van onderwijs. Omdat we allemaal seculariseren is de dienst aan God nog maar een hoofdstukje van ons leven in plaats van dé hoofdzaak. Als dat besef wegebt, is de basis voor de godsdienstvrijheid ook weg."

Beluister het fragment vanaf minuut 15:55

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Gooit Nieuwsuur olie op het vuur met een eenzijdige reportage over de CGK?
- Ergernis van de week: Vermijdt Open Doors 'islam' en 'moslim'? - CIP Podcast
- Mozaiek verwelkomt vrouw van kleur als voorganger: goed nieuws? Andries Knevel antwoordt
- Moeten christenen afstand nemen van kerkleider Kirill? Andries Knevel antwoordt
- Andries Knevel stoort zich aan “suggestief” abortusdebat: “Stemmingmakerij”
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Godsdienstvrijheid? Is dat terug te vinden in de leer van Jezus?