Gaarkeuken
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 februari 2021 door Mensenkinderen

Mensenkinderen: Gaarkeukens nog steeds van levensbelang

Bij het woord ‘gaarkeuken’ komen bij veel mensen beelden uit de Tweede Wereldoorlog boven. Er heerste schaarste en er was honger en het voedsel uit de gaarkeuken hield veel mensen in leven. In Moldavië en Armenië, waar veel gezinnen door corona, werkloosheid, handicap of een extreem laag pensioen tot de bedelstaf zijn vervallen, is de gaarkeuken nog steeds van levensbelang.

Lidia woont in Albinetul Nou in Moldavië. Zij is één van de mensen die zonder de gaarkeuken waarschijnlijk niet meer zou leven. Ze woont in een bouwvallig huisje en loopt krom en voorover gebogen en bij elke stap steunt ze op haar wandelstok.

Lidia is in 1942 geboren en haar man is in 2013 overleden. Hun dochter is overleden en hun zoon woont ver weg en leeft in armoede. Lidia heeft twee beroertes gehad en heeft een aantal herniaoperaties ondergaan. In Nederland zou ze thuiszorg krijgen of in een verpleeghuis wonen. Maar zulke zorg is er in Moldavië niet. Haar leefsituatie is vreselijk. En dan is er ook nog geen stromend water in huis en is het toilet buiten...

Ondanks alles is Lidia toch blij. Want elke dag komt er een vrijwilligster van de kerk om een praatje te maken en een warme maaltijd te brengen. “Als die gaarkeuken er niet was, dan zou ik al lang dood zijn geweest. Daarom dank ik God voor het eten en ook voor de aandacht en gebeden van deze lieve mensen.”

In Moldavië en Armenië zijn er talloze mensen als Lidia, voor wie een gaarkeuken van levensbelang is. Mensenkinderen zet in samenwerking met lokale kerken gaarkeukens op. Zo kunnen we er voor zorgen dat Lidia en vele honderden hongerige mensen elke dag een warme maaltijd en aandacht krijgen.

Informatie over Mensenkinderen
Wanneer mensen in plotselinge nood terecht komen, zet Mensenkinderen alles in het werk om in de noodzakelijke basisbehoeften te voorzien zoals voedsel, een gezonde en veilige plek om te wonen, warmte en kleding. Mensenkinderen is in navolging van Jezus Christus (Mattheus 9: 35-36) bewogen met de allerarmsten in Albanië, Armenië en Moldavië en wil hulp bieden door mensen in Nederland bewust te maken van de grote nood en zorgen dat zij betrokken raken bij het werk van Mensenkinderen zodat de allerarmsten gesteund en bemoedigd worden door de Blijde Boodschap en barmhartige daden.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen