demonstratie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 februari 2021 door Redactie

PKN-theoloog vraagt zich af of christenen de barricaden op moeten

'Gele hesjes, boerenprotesten, Black lives matter, klimaatactivisten, Viruswaanzin en nog veel meer groepen trokken er de afgelopen twee jaar op uit', merkt theoloog Pieter Jan Kruizinga op. Hij vraagt zich op de progressief-christelijke weblog Lazarus af in hoeverre christenen op eenzelfde manier van zich moeten laten horen.

Kruizinga is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). 'Deze kerk ontleent haar identiteit aan protestanten, een tegenbeweging, recht tegen de gevestigde orde in. Maar waar protesteren we eigenlijk nog tegen?', vraagt hij zich af. 'Als lid van een kerk ga je recht tegen de huidige tijdsgeest in, het is namelijk niet normaal dat je lid bent van een gemeenschap, niet om er zelf beter van te worden, maar uit liefde voor mens en God.'

Hij denkt dat protestantse christenen zich best eens wat harder mogen uitspreken. 'Dat kunnen we doen door eenzamen op te zoeken, onze voedselbanken te vullen en initiatieven als de Vluchtkerk in Den Haag. (...) Letten op wat ik koop of omzien naar mensen in de marge is niet iets waar ik zin in heb, niet iets wat ik simpelweg vanuit mezelf doe. Om de goede dingen te doen, moet ik in protest komen tegen mijzelf.'

Lees hier het volledige commentaar van Pieter Jan Kruizinga.

Reacties

Ja, we zijn geroepen om Christus actief bekend te maken in evangelisatie en sociale actie. Om zo zout en licht te kunnen zijn tegen de huidige tijdsgeest in, moeten we wel leren onderhouden al (!) wat Hij ons geboden heeft en wat Zijn apostelen ons schrijven in hun brieven: over het God centraal stellen, over liefde tot onze naaste (zelfs tot de vijand), over geefgedrag, bidden en getuigen, over heiligheid en reinheid, over omgaan met geld en met bezorgdheid. Zo zout en licht te kunnen zijn, daarvoor is nodig een leven dicht bij Hem.
Lees het zeer inspirerende commentaar van Pieter Jan Kruizinga! Toch een opmerking: hij schrijft daarin, dat onze Heer ‘in opstand kwam tegen al het kwaad dat we maar kunnen bedenken.’ Klopt. ‘Hij kwam zelfs in protest tegen de dood en ramde met een kruis de hemelpoort open.’ Ik zou het met Paulus toch anders zeggen: Hij werd ons mensen gelijk. En als mens heeft Hij Zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood – de dood aan het kruis om ons met God te verzoenen en zo de deur naar Gods Rijk te openen. (Filipp. 2)
(13: 16) Pieter Jan Kruizinga schrijft ook: ‘Het leverde hem niks op, maar kostte hem alles.’ Ja, het kostte onze Heer alles, maar Zijn vernedering tot de dood aan het kruis leverde Hem toch héél wat op: dat God Hem uit de dood opwekte, Hem als mens verhoogde tot Zijn troon en Hem de naam schonk, die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in de hemel, op de aarde en onder de aarde, en elke tong zal belijden: ‘Jezus Christus is Heer,’ tot eer van God, de Vader. (Filipp. 2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen