Nellie van Dooijeweert
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 februari 2021 door Jeffrey Schipper

'In onze kerkelijke gemeente is er weinig oog voor jongeren'

"In onze gemeente is er weinig oog voor jongeren. Er zijn wel jeugdverenigingen, maar dat is naast de catechisatie eigenlijk het enige. Ook heb ik vrienden die dreigen de gemeente te verlaten. Ze wilde nu ook stoppen met naar de kerk gaan. De gemeente/ambtsdragers had/hadden nooit iets van zich laten horen. Ik weet dat de kerkenraad het druk heeft. Ik wil ze zeker niet belasten, maar wil ze wel graag wijzen op hun verantwoordelijkheid. Hoe moet ik dit doen?", aldus een 20-jarige vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Het is jammer dat er zo weinig aandacht voor jongeren is, terwijl dat zo ontzettend belangrijk is", antwoordt pastoraal medewerkster Nellie van Dooijeweert. "Jullie zijn de toekomst van de kerk. Julie groeien op in een wereld, waar voor God geen plaats meer is. Iedereen begrijpt dat jullie zoveel vragen hebben. Hulp en steun zijn broodnodig. Op catechisatie is het zo belangrijk om je vragen te kunnen stellen. Zeker je geloofsvragen. Stel ze ook gewoon.

Maar laten we niet in de negatieve kant blijven steken! Ga gerust in gesprek met jullie ouderling. Hij zal in alle liefde alle vragen van je beantwoorden en ook aandacht aan je schenken. Leg de nood van jullie, als jongere, bij hem neer. Je mag vertellen dat jullie als jongeren graag een band met hen willen hebben. De ouderlingen hebben inderdaad samen met de dominee verantwoordelijkheid ten opzichte van jullie als jongeren."

"Er ligt veel schuld bij ons als ouderen", geeft Van Dooijeweert toe. "Dat we zo weinig Gods liefde hebben laten zien in ons spreken en leven. Het is zo nodig dat er ook op catechisatie, de geur van de Heere Jezus verspreid wordt. (...) Ga ook met andere jongeren samen in Gods Woord lezen. Lees de evangeliën, onderzoek Gods Woord, lees wat Jezus zegt. Ga bidden voor je gemeente, bidden voor de jongeren die dreigen af te haken. Jongeren zijn de toekomst van de kerk."

Lees haar volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen