feestdagen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 februari 2021 door Redactie

Jurist en publicist: "Christelijke feestdagen zijn systematische discriminatie"

Het overgrote merendeel van de officiële feestdagen in Nederland komen voort uit de christelijke traditie. Dat is systematische discriminatie, zo betoogt publicist en jurist Ludo Grégoire in zijn column in het Parool. Hij pleit dan ook voor een ander systeem met betrekking tot de feestdagen.

Op dit moment zijn er in Nederland elf verschillende officiële feestdagen. Maar liefst acht van deze feestdagen hebben een christelijke achtergrond. Denk daarbij aan Kerst, Pasen en Pinksteren. Grégoire noemt dit logisch aangezien vroeger een overgrote meerderheid van Nederland christen was. Nu is dat volgens hem anders. Daarom vindt hij de verdeling van de feestdagen “systematische discriminatie die in strijd is met het gelijkheidsbeginsel van Artikel 1 van de Grondwet”.

Verder stelt de jurist dat de acht officiële christelijke feestdagen in strijd zijn met de scheiding tussen kerk en staat én doen ze volgens hem geen recht aan onder andere emancipatie van de vrouw en veranderingen in de bevolkingssamenstelling. Hij wil dan ook voortaan alleen nog verplicht Nieuwjaarsdag, Dag van de Gelijkheid, Dag van de Vrijheid (in plaats van Bevrijdingsdag), Dag van Europa, Dag van de Democratie en Dag van de Mensenrechten. Voor religieuze feestdagen moet er een dag vrij worden genomen.

Lees de hele column.

Reacties

S
Ik vraag me oprecht af hoeveel mensen zich gediscrimineerd voelen bij het krijgen van een vrije dag? Het merendeel van de mensen geniet vooral van deze vrije dag en heeft geen enkele meer boodschap aan de ware betekenis. Het is zeer de vraag of een andere betekenis de dag dat zal veranderen. Bovendien is het een bijzonder tegenstrijdige redenatie om - in de ogen van de publicist- een 'systeem' (het christelijke) te vervangen met een ander 'systeem' (gebaseerd op seculiere begrippen) en dan te beweren dat je systemische discriminatie uitbant.
J
Als er Iemand holy days heeft geschapen dan is het de God van Israël wel. Dankzij Hem zijn er holidays. Wat een zegen, maar wat een vloek maakt deze jurist ervan. Men zal recht praten wat krom is. Waar stond dat ook alweer?
R
Christelijk systeem vervangen door een Atheistisch systeem.

Discriminatie zal er altijd zijn.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen