Wijn uit Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 februari 2021 door Redactie

ChristenUnie: geen dubbele standaard bij producten uit Westelijke Jordaanoever

De ChristenUnie wil dat de regering producten uit de Westelijke Jordaanoever hetzelfde behandelt als producten uit andere betwiste gebieden, zoals de Westelijke Sahara. De NVWA handhaaft niet op producten uit dit laatste gebied, waar de tekst ‘Made in Morocco’ op staat. Bij producten uit de Westelijke Jordaanoever wordt dezelfde lijn echter niet toegestaan. Volgens de ChristenUnie is dat discriminatie. De partij dient dinsdag een voorstel in om de producten uit beide gebieden gelijk te behandelen.

Tweede Kamerlid Eppo Bruins: “Selectiviteit van de NVWA in het handhaven op etikettering van producten uit betwiste gebieden is onaanvaardbaar. Het mag niet zo zijn dat producten uit de Westelijke Sahara worden verkocht alsof ze uit Marokko afkomstig zijn, terwijl de NVWA al een boete oplegt bij etiketten ‘gemaakt in een Israëlisch dorp in Judea en Samaria’. Ik wil daarom actie van het kabinet. Ongelijke behandeling in gelijke gevallen duidt op discriminatie. Dat moet altijd worden bestreden, ook in dit geval tegen Israël.”

Vorig jaar kwamen ambtenaren van de NVWA op bezoek bij Christenen voor Israël. Ze gaven daarvoor twee redenen aan. Allereerst checkten ze of het voedselveiligheidsplan op orde was. Daarnaast vertelden ze ook dat de organisatie waarschijnlijk een boete gaat krijgen voor de etikettering van de Hebron-wijnen. Vorig jaar besloot de Europese Unie dat producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, in de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem niet meer mochten worden verkocht met ‘Made in Israël’ op het etiket. Ook Nederland ging hierin mee.

De SGP stelde daarom samen met de ChristenUnie en het CDA Kamervragen. Daarbij richtten Kamerleden zich vooral op selectiviteit. Men vroeg zich af of er sprake is van selectiviteit en in het verlengde daarvan zelfs discriminatie. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) stelde dat er geen sprake is van ongelijke behandeling en dat de NVWA toeziet op de naleving van de wetgeving, ook als het gaat om andere bezette gebieden. Volgens Blok moet de herkomstaanduiding op het etiket duidelijk maken dat het product afkomstig is uit een Israëlische nederzetting in door Israël 'bezet gebied'.

Reacties

Duidelijke taal. Voortkomend uit extra Israëlliefde.
J
Mooi om te besluiten NED-OUT! NU!

Krijgen we onoverkomelijke problemen?

Ruhrgebiet ligt nog steeds op dezelfde plaats met directe verbinding via NED-OUT naar Zee! Dit allemaal verschepen via Hamburg/Bremen is extreem kostbaar.

En Antwerpen/Gent liggen nog steeds aan onze Westerschelde.

Ierland stapt ook uit de EU en Schotland blijft bij Engeland.

Samen met Engeland lossen we de visserijproblemen wel op.

Nederland blijft Europese vrijhaven en wereldwijd belastingparadijs!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen