Ds. J. R. van Vugt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 februari 2021 door Jeffrey Schipper

HHK-predikant stoort zich aan slapers in de kerk: "Een absolute no go"

"Mijn vader slaapt (eigenlijk) altijd in de kerk. Gelukkig zitten wij (bijna) altijd achterin, maar ik schaam mij hier ontzettend voor. Soms moet ik mijn vader en broertjes zelfs wakker schudden wanneer we weer moeten zingen. Dan wordt het geloof bij mij helaas wel (een beetje) aangetast. Alleen mijn moeder en ik blijven wakker. Nu wil ik niet zeggen dat ik beter ben dan de rest (van mijn gezin), maar ik vind dit eerlijk gezegd ronduit schandalig voor God maar ook voor de dominee", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Nu vind ik het best lastig om met behoud van respect voor je ouders en met name je vader hierover iets te zeggen", maakt ds. J. R. van Vugt duidelijk. "Gelukkig hebben we het Woord van de Heere en gaat het niet om mijn woorden, maar over wat de Heere hierover zegt in de Bijbel. (...) Er zouden talloze voorbeelden in de Bijbel te geven zijn van negatieve slapers, maar ik haal er een paar uit. We lezen van een slapende Jona. Onderin het ruim van het schip, terwijl de nood hoog en groot is, geeft Jona een slecht voorbeeld."

"We lezen van slapende discipelen", vervolgt de hersteld hervormde predikant uit Kruiningen. "Terwijl onze Heere Jezus Zijn bittere strijd en angst in de hof van Getsémané voert en ingaat, slapen Zijn jongeren die Hij nota bene had gevraagd om met Hem mee te bidden. In Handelingen lezen we van Eutyches, die de lange kerkdienst van Paulus niet kan volhouden en slapend in de vensterbank zo de dood inrolt, wanneer hij uit het raam valt. Het is dat Paulus hem mag opwekken, anders was hij zo van zijn vensterbank de eeuwigheid ingerold! Dat maakt het aangrijpend.

Wanneer ik slapende mensen zie zitten in de kerk, dan moet ik altijd denken aan die Eutyches. Wie de kerkdienst slapend doorbrengt en meent onder het Spreken van God zijn of haar oogjes te sluiten, moet ernstig gewaarschuwd worden! We hebben (en jij hebt en bent) bewogen te zijn met zielen. Slapen in de kerk is not done en een absolute no go. Beseffen we wat een kerkdienst is? We zitten niet onder een preekje of naar één of andere hobby van een dominee (of ouderling) te luisteren, maar we horen de Woorden van God, levendmakend en krachtig."

"Bid of de Heere Zijn Geest geeft, om je de woorden in de mond te leggen die je spreken moet", moedigt hij de vragensteller aan. "Spreek niet veroordelend (wie zonder zonde is...), maar spreek liefdevol en geef eerlijk aan wat het met je doet en wat het met het gezin doet. Bespreek het met je moeder voor en roep je vader niet ter verantwoording, maar spreek onder vier of zes ogen hem respectvol aan op zijn gedrag. In Maleachi lezen we dat de harten van de vaders bekeerd worden tot de zonen... Laat dat je bemoediging en gebed zijn."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Ik ken nog wel iemand die sliep, toen de nood heel hoog was. Dat was Jezus zelf.

Kortom, ik word een beetje flauw om overal maar (selectief) een bijbeltekst tegen aan te smijten.
A
Oké elke dienst slapend doorbrengen vind ik wat anders.

Maar na een slechte nacht of s nachts bed uit moeten op bijvoorbeeld een boerderij of wakker gehouden worden door je kinderen.... ik bedoel maar: hier een oordeel over vellen vind ik nou niet meteen terecht.
a
Ds. van Vlugt neem een kop koffie mee de kansel op. Tijdens uw preek laat u de kop met koffie van de kansel vallen . Resultaat geweldig ! De gemeente veert op en roept aan blok o wat zonde! Uw hebt dan de preek van u leven.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen