Annemarie Salome
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET DRIESTAR

 

'Ik wilde van betekenis zijn voor opvoeders, zodat kinderen een goede opvoeding krijgen'

"Bij gezinnen waar ik tijdens mijn stage in de opvoedondersteuning mag werken word ik altijd enorm gastvrij ontvangen. Vaak zijn het mensen uit een niet-Nederlandse cultuur en iedere keer word ik overladen met zelfgemaakte gerechten. Ze vinden het fijn dat er iemand langs komt die wil luisteren en hen begrijpt. Ik merk dat het de kleine dingen zijn die het verschil maken: door er te zijn en een vertrouwensband met elkaar op te bouwen, groeien opvoeders en kinderen in zelfvertrouwen." Dit is pedagogiekstudent Annemarie: ze trekt met gezinnen op, en luistert dan vooral. Op 15 februari houdt de Driestar hogeschool een online open avond voor verschillende opleidingen, zoals pedagogiek.

Dit is heel anders dan mijn eerdere beroep in de financiële dienstverlening – ik merkte dat mijn hart niet alleen bij cijfers lag. Zo’n drie jaar geleden koos ik te gaan doen waar ik energie van krijg. Dat werd de studie pedagogiek omdat ik interesse heb in de ontwikkeling van kinderen. Ik wilde van betekenis zijn voor opvoeders, zodat kinderen een goede opvoeding krijgen. Gelukkig kan ik de studie in deeltijd volgen en zo ook mijn gezin aandacht blijven geven.

Voldoening
De opleiding veranderde overigens wel het beeld dat ik had van opvoeden. Ik leerde in de lessen, maar vooral ook de praktijk, dat adviezen aan opvoeders niet zoveel zin hebben. Dat had ik wel verwacht. Maar een opvoeder hoeft mijn visie niet te delen. In dit vak is een actieve luisterhouding veel belangrijker, en het stellen van gerichte, open vragen. Door die aanpak ontdekken en ontwikkelen opvoeders hun eigen kracht, en dat heeft echt het beste effect. Het geeft voldoening om te zien dat je als professional op die manier een rol kunt spelen om de ontwikkeling van kinderen positief te stimuleren. Ik zag de gezinnen grote stappen in maken en was daar trots op. Ik ben er daarom ook van overtuigd dat preventieve opvoedondersteuning werkt omdat het grote problemen in de opvoeding kan voorkomen. En dat is immers beter dan genezen. Wat is er mooier dan om daaraan bij te dragen?

Voor mij zijn het de kleine, immateriële resultaten die veel meer voldoening geven

Je bent nooit te oud om te leren: ik vind het niet erg dat ik deze studie nu pas doe. Het heeft ook wel een voordeel om iets ouder te zijn, omdat je levenservaring meeneemt. Dat je niet te snel voor grote successen gaat bijvoorbeeld: ook een klein resultaat in onze ogen kan voor een gezin al grote winst zijn. Dit is een totaal andere benadering van werken dan ik gewend was in de financiële dienstverlening. Daar gaat het om stappen zetten gericht op materieel resultaat. Voor mij zijn het de kleine, immateriële resultaten die veel meer voldoening geven.’

Overweeg jij ook een switch van beroep? Bezoek dan onze online open avond op 15 februari. Tijdens deze avond kun je online kennismaken met de verschillende opleidingen van Driestar hogeschool. Pabo (voltijd en deeltijd), pedagogiek en de lerarenopleidingen voortgezet onderwijs presenteren zich. Kijk voor alle informatie op www.driestar-hogeschool.nl

Benieuwd naar de Open Dag van Driestar hogeschool? Kijk hier!