Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 februari 2021 door CAMA Zending

Onzekerheid bij CAMA-zendelingen door staatsgreep Myanmar

Ze staan in de startblokken, het huis is verkocht en de tickets waren al bijna geboekt. Maar helaas konden twee CAMA-zendelingen, die vanwege veiligheid anoniem blijven, niet vertrekken naar het zendingsveld. Eerst bracht corona roet in het eten: de grenzen werden gesloten. De staatsgreep van afgelopen week bracht nog meer onzekerheid. Zal Myanmar weer open gaan voor Europese inwoners? En dus ook voor zendelingen?

60 jaar gesloten
Decennialang was Myanmar vrijwel gesloten voor buitenlanders en zeker voor zendelingen. Door een streng militair regime was het voor Europese inwoners bijna onmogelijk om langdurig zendeling te zijn in Myanmar. Sinds de eerste algemene verkiezingen in 2015 werd de militaire dictatuur vervangen door een burgerregering. Echter, na de tweede algemene verkiezingen ooit hebben de militairen de macht teruggegrepen. Door de militaire coup lijkt Myanmar weer nu terug bij af te zijn.

Zendelingen in startblokken
Het nieuws over de staatsgreep kwam dan ook hard binnen bij twee zendelingen. In eerste instantie konden ze niet gaan vanwege corona, maar de onzekerheid neemt alleen maar toe door deze nieuwe politieke ontwikkelingen. En dat is verdrietig van de 30 miljoen Bamar, de grootste bevolkingsgroep in het land, is slecht 0,08 procent christen.

Juist daar willen deze twee zendelingen verandering in brengen. Door middel van business as mission konden ze het land binnenkomen en hebben ze daar in hun vorige reizen al een bedrijf opgezet. Juist met ondernemerschap kunnen ze op plekken komen, en Bijbelschoolstudenten meenemen naar plekken, waar lokale christenen niet mogen zijn. Ze verwachten dat ze hiermee in het midden van boeddhistische plekken Jezus mogen brengen.

Roeping voor Myanmar
“Op een bijzondere manier sprak God tot ons”, vertelt het zendingsechtpaar. “In Nederland kregen we het aanbod om aan de slag te gaan in een nieuwe functie. Het aanbod was een wereldbaan en kon ik menselijk gezien niet weigeren: een heel dik salaris, bonussen en een mooie auto. Maar toch sprak God tot ons en gaf ons een bijzondere roeping voor de onbereikte mensen in Myanmar.”

Ze hadden kunnen kiezen voor ‘een makkelijker land’. Zo was dit zendingsechtpaar ook op oriëntatiereis naar Nepal. Het is een land wat Jezus nodig heeft en er wordt goed Engels gesproken, waardoor het voor hen iets gemakkelijker zou zijn. “Onze eerste ervaringen in Myanmar in 2018 waren ronduit slecht. We voelden ons niet op ons gemak in dit land, we ervaarden veel geestelijke strijd. Satan deed zijn best om ons te weerhouden naar Myanmar te vertrekken. Maar juist daarom hebben een passie voor dit land ontwikkelt. Er is in dit land zo veel duisternis, en tegelijkertijd zo’n verlangen naar echte liefde en waarheid. Hier willen wij zijn. God heeft ons laten zien dat dit het land is waar we onze gaven en talenten in kunnen zetten voor Gods Koninkrijk.”

Jesaja 55:8
De tekst uit Jesaja 55:8,9 is voor de twee CAMA-zendelingen doorslaggevend geweest: “Want zo hoog de hemel is boven de aarde, zo ver gaan mijn wegen jullie wegen te boven, en mijn plannen jullie plannen.” Steeds weer kwam deze tekst op bijzondere manieren op hun pad. Hoewel er allerlei problemen waren in het zendingsverlangen voor Myanmar bleef God bevestigen dat ze mochten vertrouwen op Hem.

Ook in deze onzekere periode blijft het zendingsechtpaar gericht op God. Hun hart brandt om de lokale kerk in Myanmar te bouwen. Hoe dat er precies uit zal zien en hoe de ontwikkelingen zijn weet niemand. Maar ze houden zich vast aan Jesaja 55:8. “God gaat laten zien wat Zijn plan is. Wij volgen Jezus, waar Hij ons ook leidt.”

Lees hier meer over het werk van CAMA Zending

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen