klimaat
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

08 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Nationaal Religiedebat: Religie, klimaat en klimaatreligie

Op dinsdagavond 9 maart wordt vanuit de Metaalkathedraal in Utrecht het Nationaal Religiedebat online uitgezonden. Thema is: ‘Religie, klimaat en klimaatreligie’. Welke rol moet religie (niet) hebben in de klimaatactie? Vijf sprekers gaan hierover met elkaar in debat onder leiding van Talitha Muusse. Een kunstenaarscollectief illustreert het thema met een hedendaagse klaaglied, biecht en visioen.

Het klimaat verandert, de biodiversiteit neemt wereldwijd dramatisch af en natuurrampen nemen toe. Vooral de armen in het zuiden worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. De wetenschap toont aan: de mens heeft hier een flink aandeel in.

Het klimaatdebat dreigt echter (ook) te polariseren onder gelovigen en niet-gelovigen. Terwijl alle krachten nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Wat is hierin de rol van religie? Is religie een stuwende of juist een remmende kracht? Het klimaatactivisme vertoont ondertussen zelf religieuze trekken. Is dit noodzakelijk om de mensen de ernst van de situatie te doen beseffen? Of versterkt het juist de polarisatie? En tot slot: is er nog hoop?

Over deze vragen gaat het Nationaal religiedebat 2021. Op dinsdag 9 maart, v.a. 19:30 te volgen via livestream op www.nationaalreligiedebat.nl.

Line-up
Mark Dekker, is promovendus complexe systemen aan de Universiteit Utrecht en was werkzaam bij het KNMI. Mark geeft een kort overzicht van de klimaatkennis anno 2021: ‘Feiten en onzekerheden’.

Eva van Urk-Coster is toegepast psycholoog en theoloog. Ze doet een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam naar theologische visies op de ecologische verantwoordelijkheid van de mens. Zij spreekt over de (wisselende) rol van religie in het klimaatdebat.

Embert Messelink is directeur van natuurbeweging A Rocha Nederland. Daarnaast is hij student theologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Embert houdt een religieus pleidooi voor hartstochtelijke klimaatactie.

Cor Verkade is vastgoedondernemer en spreker. Hij studeerde rechten in Utrecht en politicologie in Rotterdam en Leiden. Cor pleit voor een kritische houding van religie ten opzichte van klimaatactie.

Ben Tiggelaar is schrijver, spreker en expert in leiderschap, verandering en gedrag. Hij gaat in op de vraag waarom het zo lastig is om ons gedrag aan te passen. Wat helpt om te veranderen en welke rol kan religie spelen?

ForumC
De organisatie is in handen van ForumC met als partners dagblad Trouw en Fonds Kerk en Wereld. ForumC is het platform voor debat op het snijvlak van geloof, wetenschap en samenleving. ForumC publiceert artikelen, boeken, cursussen, het wetenschappelijk Radix en organiseert lezingen waaronder jaarlijks het Nationaal Religiedebat.


Klimaatverandering
- Meteoroloog Reinier van den Berg is klaar met 'klimaatontkenners': "De twijfel heeft nu lang genoeg geduurd"
- Klimaatverandering, het nieuwe evangelie?
- Waarom christelijke klimaatactivisten een brug in Amsterdam blokkeren: "Het klimaat hoort volledig bij het werk van Jezus"
- De klimaatmars: waarom iedere christen mee zou moeten doen
- Klimaatverandering? Klopt het wel wat ze ons vertellen?
Meer over Klimaatverandering »

Reacties

J
Ze debatteren maar raak.

Zolang we internationaal toestaan, dat China (20% wereldbevolking!) tot minstens 2030 nog 1000 kolencentrales gaat bouwen, kunnen er tot 2070 beslist geen onoverkomelijke problemen met het klimaat zijn. (want die rookpotten gaan zeker 40 tot 50 jaar mee)

DAAROM weiger ik in die periode welke EXTRA maatregel dan ook te nemen in Nederland (0,23% wereldbevolking) mbt speculatieve (=niet-wetenschappelijk vaststaande) klimaatveranderende activiteiten op wereldnivo.

We doen het met zijn allen of we doen het niet!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen