rechter hooggerechtshof
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 februari 2021 door Redactie

Amerikaans Hooggerechtshof geeft Californische kerken meer ruimte voor erediensten

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een uitspraak in het voordeel van Californische kerken gedaan. "We zijn geen wetenschappers, maar kunnen ook niet negeren wat er in de grondwet geschreven staat", reageert een rechter van het Hooggerechtshof Neil Gorsuch, mede namens rechters Clarence Thomas en Samuel Alito.

In het liberale Californië golden tot de uitspraak strenge coronamaatregelen rondom kerkelijke samenkomsten. Deze werden herhaaldelijk werden omzeild, genegeerd en aangevochten door gelovigen, meldt de Christian Post.

In totaal houden negen rechters zitting in het Amerikaanse gerechtshof. Gorsuch, Thomas en Alito stellen dat de staat geen regels moet maken voor de religieuze bijeenkomsten. Rechters Elena Kagan, Stephen Breyer en Sonia Sotomayor zijn het niet eens met het standpunt van Gorsuch. "De staat moeten na deze uitspraak erediensten behandelen als seculiere activiteiten met een veel kleiner risico", aldus Kagan. 

"Gezien het milde klimaat in Californië vormden de maatregelen, die nu worden opgeheven, niet een verbod op het samenkomen van kerken", stelt de democratische rechter verder. Kagan doelt hiermee op de gunstige weersomstandigheden in de regio. Kerken hadden wel toestemming om in de open lucht samen te komen, iets wat volgen de democratische rechter meer ruimte gaf voor samenkomsten dan de mogelijkheid beperkt binnen erediensten te verzorgen.

De drie overige rechters pleitten voor een middenweg. Voorzitter John Robert, rechter Brett Kavanaugh en nieuwe rechter Amy Coney Barret stelden voor de maatregelen voor kerken te versoepelen. De rechters stelden voor kerkelijke samenkomsten binnen kerkgebouwen toe te staan, maar zingen tijdens de erediensten te verbieden. Uiteindelijk stemden de rechters van het Hooggerechtshof voor dit voorstel. 

John MacArthur van Grace Community Church uit Los Angeles vocht de maatregelen herhaaldelijk aan. "Wij hebben als christenen de opdracht om bovenal God te gehoorzamen", gaf de voorganger van de conservatieve megakerk als argument.

Een manier om de maatregelen te omzeilen was door de kerken zich voor te laten doen als stripclubs. Stripclubs in Californië mochten eerder hun deuren openen voor publiek. Voorgangers deden op een ludieke manier hun stropdas af en zwaaiden met hun jasjes, om zo diensten te kunnen houden en in opstand te komen tegen de in hun ogen 'onrechtvaardige' maatregelen.

"Ik dacht dat het misschien zou helpen als ik de lijst met maatregelen voor samenkomsten als kerk uiteen zou zetten voor jullie. Dan zal je begrijpen hoe volkomen onmogelijk het is om kerk te zijn met deze restricties", aldus MacArthur over de eerdere maatregelen. Door de uitspraak van het Hooggerechtshof zijn er nu meer mogelijkheden voor gemeentes om binnen samen te komen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen