staaij segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 februari 2021 door Redactie

Onderzoek EenVandaag: ChristenUnie en SGP meest betrouwbare politieke partijen

De christelijke partijen krijgen het meeste vertrouwen van de Nederlandse bevolking. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag. Daarbij werden ruim 27.000 leden van het Opiniepanel gevraagd welke partijen zij het meest zuiver vinden. ChristenUnie en SGP scoren daarbij zeer hoog. De VVD wordt dan juist weer gezien als de partij met de minst integere politici.

Later vandaag wordt de jaarlijkse Integriteitsindex van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam gepresenteerd. In dit jaarlijkse overzicht blijkt bij welke partij de meeste integriteitsproblemen zijn voorgekomen het afgelopen jaar. VVD voert deze lijst al jarenlang aan. EenVandaag besloot naar aanleiding hiervan te peilen welke partijen door mensen als het meest zuiver worden gezien en welke juist het minst. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de VVD door 42 procent van de ondervraagden wordt aangewezen als de minst integere partij.

Ook Forum voor Democratie wordt vaak aangewezen als de minst zuivere partij. Een kwart van de ondervraagden maakt deze keuze. Daarbij wordt vaak verwezen naar de partijruzies van het afgelopen jaar en de rol van leider Thierry Baudet. Op de vraag wie de minst integere lijsttrekker is, wordt er ook het vaakst voor Baudet gekozen. 43 procent van de ondervraagden ziet hem als de minst integere lijsttrekker.

Christelijke partijen
De christelijke partijen scoren juist heel erg goed in het onderzoek van EenVandaag. Zo werd er ook gevraagd welke partij het meest onbesproken van gedrag is. Daarbij wordt er gekozen voor de kleine christelijke partijen. 17 procent van de ondervraagden noemt daarbij ChristenUnie en 12 procent SGP. Dit zijn de twee hoogste scores. Op de derde plaats volgt de PVV met 8 procent van de stemmen.

Als reden voor deze keuzen geven mensen onder andere aan dat ze partijleiders Gert-Jan Segers (CU) en Kees van der Staaij (SGP) betrouwbare en integere politici vinden. Daarnaast verwijzen ze ook naar de Bijbel. Een gedeelte van de deelnemers aan het onderzoek stelt dat CU en SGP een extra moreel kompas hebben omdat ze vanuit de Bijbel redeneren.

ChristenUnie scoort dus het hoogste in het onderzoek. Dat komt volgens EenVandaag omdat men deze partij ziet als een partij met een sociale uitstraling, met hart voor de gemeenschap in plaats van voor het individu.

Lees hier meer over het onderzoek

Reacties

Houden zo, broeders en zusters en blijven bidden voor onze politici.
M
Wat een goed getuigenis !

Ga zo voort ???? in Gods kracht !
M
Geen vraagtekens maar smiley svp.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen