Jan van Dooijeweert
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 februari 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik durf niet te zeggen een kind van God te zijn'

"Hoe leer ik God kennen? Ik worstel hiermee sinds Gods Woord mij heeft aangeraakt. Ik weet dat mijn hart veranderd is en dat ik dit niet zelf heb gedaan. Maar toch durf ik niet te zeggen een kind van God te zijn en vraag ik me dagelijks af: hoe kom ik aan deze zekerheid? Onze dominee heeft het vaak over dat het zo nodig is dat Jezus zich aan ons openbaart, maar als dat niet gebeurt, doe ik dan iets verkeerd?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Evangelist Jan van Dooijeweert geeft antwoord: "Het is groot als je bij jezelf ontdekt dat je hart veranderd is. Maar het hart van koning Saul was ook veranderd. En toch werd hij geen kind van God. Dit laat je op je afkomen en je trekt de conclusie: “Maar toch durf ik niet te zeggen een kind van God te zijn en vraag ik me dagelijks af: hoe kom ik aan deze zekerheid?” Stop met dat zoeken naar zekerheid. Het geloof in Jezus Christus is de zekerheid. Geloven is niet iets waar je bij in slaap kunt vallen... en waar je toch heel gemakkelijk bij in slaap kunt vallen.

Ik twijfel niet aan je geloof. Ik ga helemaal niet oordelen over je geloof. Maar tussen geloven en geloven is nog wel een beetje verschil. Wat je nodig hebt is dat geloof dat zich aan de ene kant vastgrijpt aan Jezus Christus als Redder, maar aan de andere kant de handen doet ophouden om als een rechteloze alles van Hem te ontvangen uit genade. Hoe kom ik daaraan, aan dat geloof? Het volgende onderdeel van je vraag heeft hier mee te maken.

De openbaring van Jezus is geen lijdelijke gebeurtenis die je ondergaat. De openbaring van Jezus begint bij het lezen in de Bijbel. Het onderzoeken van de Bijbel. Niet kritisch, daar sterf je aan! Maar belangstellend en vragend, hopend, verwachtend, uitziende. In het besef dat je Hem alleen kunt leren kennen door te lezen in Gods Woord en te luisteren naar preken die naar Hem verwijzen. Strengheid, zwaarheid, bestraffingen en vermaningen leren je Jezus niet kennen.

Begin bijvoorbeeld met Lukas 1:1 en lees dan heel het Lukas-evangelie vers voor vers. Stel vragen aan het stukje dat je leest. Laat niet los tot je in dat gedeelte ziet wat de boodschap van de Heere God aan jou is, over Jezus. Zo ga je Hem kennen. Als je Lukas uit hebt over een paar weken, dan ga je naar Handelingen. Ook door Lukas geschreven. Daar zie je wat de Apostelen deden met hun kennis van Jezus. Dan zit je op het goede spoor. Kennis van de Heiland opdoen uit het Woord van God en niet uit dogma’s en regels en meningen van mensen. Op die manier ga je Hem zien zoals Hij is", aldus Van Dooijeweert.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Evangelist Jan van Dooijeweert, kent het refo wereldje van haver tot gort. Hij zelf heeft zijn leven gegeven aan evangelisatie in gebieden buiten de sfeer van de zg bijbelbelt en dat met zijn hele gezin, tot zelfs in de zending na zijn emeritaat/pensioen, voor 13 jaar met zijn vrouw naar Peru de zending in. Daar leidde hij een christelijke gemeente, waar alleen maar vrouwen kwamen. Zodoende werden de ambtsdragers vrouwen. Hij zei hierover, dat wanneer de gemeente geen mannen heeft voor het ambt, dit de vrouwen dan maar moeten doen. Simpel toch?
De zoon van de koning vertelde alles aan zijn vader en vroeg om enige tijd buiten het paleis te mogen en zijn vriend lijfelijk te ontmoeten. Omreden het een weeskind betrof en de koning zich dat aantrok zij hij tot zijn zoon, dat bij de volgende ontmoeting deze naar de grote ingang moet gaan en zijn dienaren de deur zullen openen. Zo gebeurden het dat zij in de pracht en praal elkaar omhelsden en de zoon zijn vader smeekte of hij altijd mocht binnen blijven en zijn broer mocht zijn. Het antwoord was ja! want dan heb ik er een nieuw kind bij.
Tijdens mijn kinderjaren kreeg ik een boekje cadeau. Het ging over een zwervend weesjongetje. Hij woonde niet ver van het paleis van de koning met heel dikke muren en hoge kleine vensters. Op zekere dag hoorde hij iemand roepen en klom hij in een boom waarvan een zware tak tot zo'n venster reikte. Daar bleek de roepende, de zoon van de koning te zijn, echter de dikke muren en het gevaar de tak zou breken verstoorden na vele ontmoetingen de bij beiden verlangende vriendschap.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen