Kerk Nederland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 februari 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik stap het liefst over naar een andere kerk, maar vind dat spannend'

"Nu wil ik overstappen naar een andere kerkelijke gemeente, maar ik vind het zo lastig om dat daadwerkelijk te doen. In de preken mis ik het evangelie. De naam Jezus wordt nauwelijks genoemd in de preek. Het liefst stap ik over naar die gemeente, maar hoe kan ik dat het beste zeggen tegen mijn ouders? Wat ik ook spannend vind is hoe mijn gemeente erop zal reageren. Ik ben de enige trouw naar de kerk gaande jongere", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Het is verdrietig om jouw ervaring te lezen en ik begrijp je twijfel", maakt ds. J. A. van den Berg duidelijk. "Het is niet goed wanneer Christus niet centraal staat in de preken. De noodzaak van geloof en bekering moet verkondigd worden. De liefde en het ontzag voor God, Zijn Woord en Zijn dienst behoren in onze dagelijkse levenswandel te blijken.

In jouw geval echter gaat het allereerst over de vraag wat nodig is voor jouw ziel. In de gemeente waar je nu bent klinkt niet de prediking van zonde en genade, niet de noodzaak van wedergeboorte en de oproep tot bekering. Christus staat niet centraal in de prediking. Daarom lijkt het mij nodig dat je de overstap maakt naar een gemeente waar dat wel gebeurt. Mijn advies is om die overstap te maken. Het gaat uiteindelijk niet om de naam van de kerk, maar om de prediking die er klinkt.

Het zou wel goed zijn wanneer je, mogelijk per brief, zou kunnen uitleggen wat je motivatie is om over te stappen. De Heere zou dat kunnen gebruiken om de kerkenraad of predikant te laten nadenken over het gebrek aan echte inhoud in hun gemeente." De hervormde predikant roept de vragensteller op om te bidden om wijsheid en leiding van God.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen