Joël Boertjens
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 februari 2021 door Joël Boertjens

Uniek: een stamboom zonder censuur in het evangelie

Het lijkt vandaag de dag wel een sport om op social media de gelukkigste en beste versie van jezelf te presenteren. Ook tijdens sollicitatiegesprekken wordt, ondersteund door een opgepoetst Curriculum Vitae, regelmatig van alles uit de kast getrokken om indruk te maken.

In de tijd van Jezus maakte je ‘de blits’ door via een familiestamboom te bewijzen dat je van voorname afkomst was. Alle succesvolle Israëlieten passeerden hiervoor de revue, daar kon je mee aankomen zetten! Tenminste, met het mannelijke deel van je geroemde voorouders, want vrouwen telden niet mee.

Geheel tegen de gewoonte van zijn tijd in, vertelt Matteüs niet alleen over de voorvaders van de Komende Koning, maar we ontmoeten ook een vijftal voormoeders: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba en Maria. Vier van hen zijn niet alleen ‘genderbuitenstaanders’, maar ook ‘raciale buitenstaanders’, buitenlanders. Bovendien herinneren de levensgeschiedenissen van deze vrouwen niet alleen maar aan florrisante gebeurtenissen. Batseba wordt niet voor niets door Matteüs hier aangeduid als ‘de vrouw van Uria…’. Koning David, voorvader van Jezus, misbruikte zijn macht om Batseba op ‘me-too-achtige wijze’ te overheersen.

Wat een opening om het evangelie mee te beginnen! Een stamboom zonder censuur. Een familiefoto zonder filter. De afkomst van de Koning kent nogal wat rafelranden. Het is de ruwe gebroken werkelijkheid, en tegelijkertijd de reden van zijn komst. Hij zal verbinden, herstellen en helen. Waar zijn voeten de modder raken, worden zij niet vuil, maar de ondergrond wordt rein. Waar hij verschijnt wordt heersende hiërarchie verruild voor dienstbaarheid en nabijheid. In Jezus komen prostituee (denk aan Rachab) en koning, mannelijk en vrouwelijk, Jood en heiden, moreel en immoreel, allemaal als gelijken bij elkaar. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden en levensstijlen, ontmoeten zij elkaar in de gemeenschap van verlosten. Een familieregister kan op het eerste gezicht saai overkomen, maar in dit geval getuigt het van redding en hoop voor iedereen!

Lees Matteüs 1:1-17 en kijk hier naar een interview over de samenwerking tussen vrouwen en mannen in ‘de gemeenschap van verlosten’, in Gods koninkrijk.

Voorganger en schrijver Joël Boertjens schreef eerder ‘Allen voor Eén – vrouwen en mannen samen voor Koning en kerk’. Bezoek zijn website voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen