GlobalRize
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 februari 2021 door GlobalRize

GlobalRize komt met ranglijst met minst bereikten: 44 procent nauwelijks kans om evangelie te horen

De Indiër Rhitwik Choudhyry is dankbaar dat hij bij Jezus hoort. Hij was hindoe maar wordt geraakt door het evangelie van de Here Jezus als hij op Facebook rondneust. Bij Amazon bestelt Rhitwik een kruisje en een Bijbel. Hij bestudeert de Bijbel met een mentor van GlobalRize en laat zich dopen.

“Onze Redder wil dat meer mensen verlossing ontvangen”, weet Rhitwik die dat prachtig vindt. “Mijn nieuwe buren zijn hindoes, en weten dat ik christen ben. Eén van hen vertelde me dat ze mee willen doen aan een viering in de kerk. Mooi toch? Ik had dit gebaar nooit van hen verwacht. Ja, het is allemaal vanwege mijn Heer: het zijn Christus’ zegeningen!!!”

Ranglijst met minst bereikten
Rhitwik Choudhyry vertelt zijn buren het evangelie van de Here Jezus, waar hij vól van is. Maar veel mensen hebben geen christelijke buren, familieleden of dorpsgenoten en ze wonen in landen waar nauwelijks wordt geëvangeliseerd. 

Zendingsorganisatie GlobalRize stelt dit jaar voor het eerst een landenlijst samen met volken die het evangelie van de Here Jezus niet of nauwelijks hebben gehoord. De lijst is gebaseerd op cijfers van The Joshua Project, dat zich richt op het verzamelen en verspreiden van informatie over etnische groepen met de minste toegang tot het evangelie.

Wereldwijd zijn 3,2 miljard mensen niet bereikt met het evangelie, waarvan 2,8 miljard op de ranglijst staan van 21 landen die GlobalRize publiceert. Ze tellen elk minimaal 25 miljoen mensen die wonen in bevolkingsgroepen met minder dan vijf procent christenen, waardoor ze nauwelijks kans hebben het evangelie van Christus te horen.

India staat met 1,3 miljard minst bereikten op nummer 1. Ook in Pakistan (2), Bangladesh (4), Japan (6) en Iran (7) wonen veel onbereikten. In Indonesië (3), China (5) en Nigeria (9) en Ethiopië (16) wonen wél veel christenen maar tegelijkertijd ook veel onbereikte groepen, waardoor ze ook op de landenlijst met minst bereikte mensen terechtkomen.

“De kans is klein dat Afghanen, Indiërs of Pakistanen via een familielid, buurman of stadsgenoot het evangelie horen”, zegt directeur Marten Visser. “Wij willen juist hén bereiken met het evangelie.”

Onbereikten blijven onbereikt
Het ráákt de directeur van GlobalRize dat 44 procent van de wereldbevolking nauwelijks kans heeft het evangelie te horen. Westerse christenen evangeliseren steeds vaker in hun eigen omgeving en zending is vooral gericht op versterking en groei van kerken in etnische groepen die al grotendeels christelijk zijn. Slechts 0,1 procent van alle christelijke giften wordt besteed aan zending in de 38 landen met minst bereikte mensen. Volgens de World Christian Encyclopedia van Barrett en Johnson blijven onbereikten daardoor onbereikt.

Allerarmsten minst bereikt
Nauwelijks bereikte volken wonen vooral in het rechthoekige, geografische gebied dat zich uitstrekt ten noorden van de evenaar, tussen de 10e en 40e breedtegraad, van Noord-Afrika via het Midden-Oosten tot Azië, en omvat 68 landen zoals China, India, Afghanistan, Pakistan, Irak, Iran, Syrië, het Arabische schiereiland en Noord-Afrika. Twee derde van de wereldbevolking leeft in dit gebied, met name de allerarmsten en hoofdzakelijk moslims, hindoes en boeddhisten. En omdat regeringen deze religies willen bevoorrechten, worden kerken er vaak onderdrukt en christenen vervolgd. Etnische groepen zoals de Shaikh, Yadava, Turken, Marokkaanse Arabieren, Pashtun, Jat en Birmezen krijgen het evangelie niet te horen en kunnen niet naar een plaatselijke kerk.

Discipelen maken
De minst bereikte mensen leven in niet-christelijke volken of in landen waar zending verboden is, waardoor ze niet in aanraking komen met christenen of met een zendeling. Dit kan volgens Visser veranderen door de groei van kleine christelijke gemeenschappen, door het sturen van evangelisten in het land zelf, door het sturen van zendelingen vanuit een ander land of door internetzending. Samen met dertien zendingsorganisaties vraagt GlobalRize, in de campagne #NoChoice, aandacht voor de miljarden mensen die de keuze voor Christus niet kunnen maken omdat ze het evangelie nog nooit hebben gehoord.

“Christus roept ons op om discipelen te maken uit alle naties, stammen, volkeren en talen”, zegt Visser. “GlobalRize wil deze nog niet bereikte mensen, in hun eigen taal, het evangelie vertellen van de Here Jezus.” 

Reacties

J
Laat de corridor 10 -40 ook de strook van de aarde zijn, die tot begin 7e eeuw AD grotendeels Christelijk is.

Reden voor het teloorgaan van het Christendom in deze streken is de `ideologie van de wreede´, die iedereen met ijzeren vuist hun dominantie oplegt en sindsdien via terreur handhaaft. En als je de club verlaat, wordt je gedood.

Europa heeft deze aanslag tot de jaren zeventig redelijk weten te weerstaan!

Sinds het 2e Vaticaanse Concilie 1967 wordt echter ook Europa overspoelt met deze aanhangers! Karel Martel waar ben je?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen