Tweede Kamer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2021 door Redactie

Deze Kamervragen worden gesteld na ter dood veroordeling Pakistaanse christenen

Het christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta werd in 2013 gearresteerd en in 2014 ter dood veroordeeld vanwege blasfemische sms’jes die met de telefoon van Shagufta zouden zijn verstuurd. Het bewijs dat er ligt, wijst er echter op dat de veroordeling ten onrechte plaatsvond. Nadat Stichting HVC en de ChristenUnie de petitiecampagne ‘Spreek ze vrij’ startte springen Kamerleden van allerlei diverse partijen voor het echtpaar in de bres met onderstaande Kamervragen aan minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het feit dat de behandeling van het hoger beroep van het echtpaar Shafqat en Shagufta keer op keer wordt uitgesteld?

Vraag 2
Wat vindt u van de uitspraak in eerste aanleg dat het echtpaar ter dood veroordeeld is wegens blasfemie?

Vraag 3
Welke mogelijkheden ziet u samen met uw collega-ministers in de EU, om het voltrekken van een herhaling van dit eerdere vonnis te voorkomen en het hoger beroep nu eindelijk op 15 februari doorgang te laten vinden? Bent u bereid alleen, maar bijvoorkeur samen met andere collega-ministers in de EU, er bij de Pakistaanse overheid op aan te dringen dit echtpaar vrij te laten en zich in te spannen hen in veiligheid te brengen?

Vraag 4
Bent u bereid om alles op alles te zetten om de blasfemiewetten in Pakistan aangepast te krijgen zodat ge- en misbruik van deze wetten voorkomen wordt, waar mogelijk ook in samenspraak met (internationale) organisaties?

Vraag 5
Bent u bereid om de rechtzaak te laten bijwonen door de Nederlandse vertegenwoordiger in Pakistan?

Vraag 6
Bent u bereid bij de EU Hoge Vertegenwoordiger Borrell er op aan te dringen een gemeenschappelijke demarche uit te voeren over deze rechtzaak en te pleiten voor vrijlating?

Vraag 7
Bent u bereid de advocaat van Shafqat en Shagufta, de heer Saif al Malook wederom onderdak te schaffen en asiel te verlenen mocht deze opnieuw door doodsbedreigingen van deze en andere rechtzaken moeten uitwijken naar het buitenland?

Vraag 8
Wilt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden en in ieder geval voor 12 februari?

Bovenstaande vragen zijn ingediend door Joël Voordewind (ChristenUnie), Martijn van Helvert (CDA), Kees van der Staaij (SGP), Bram van Ojik (Groenlinks) Kirsten van der Hul (PvdA), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Sadet Karabulut (SP).

De petitiecampagne ‘Spreek ze vrij’, wordt ook ondersteund door CDA en SGP, Jubilee Campaign en SDOK. De petitie, die vrijdag 12 februari 2021 wordt aangeboden aan de Pakistaans ambassadeur in Nederland, vraagt tevens de Nederlands regering en de Europese Commissie om alles in het werk te stellen de levens van het echtpaar te beschermen. Ook vragen de christelijke organisaties aan alle kerken in Nederland om te helpen door op zondag 14 februari voor Shafqat en Shagufta te bidden. Lees hier meer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen