vluchtelingenkinderen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2021 door Redactie

Christelijke regeringspartij stemt tegen voorstel om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen

Dinsdag stemde de Tweede Kamer over het voorstel van GroenLinks om 500 alleenstaande kinderen uit Griekse opvangkampen zoals Moria op te vangen. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie stemden voor, maar het CDA stemde tegen. Het besluit van de CDA-fractie leidt tot onrust onder haar eigen achterban.

Vorig jaar liet het kabinet weten bereid te zijn om 100 asielzoekers op te vangen. Dit besluit kwam in een stroomversnelling terecht na de verwoestende brand in het Griekse opvangkamp Moria. Het gaat om vijftig alleenstaande minderjarige asielkinderen (amv's), die jonger dan 14 jaar moeten zijn, en vijftig personen uit gezinnen met minderjarige kinderen. Er is afgesproken dat deze honderd vluchtelingen afgaan van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks via het programma van de UNHCR naar ons land worden gehaald.

Maar het kabinet haalde slechts twee minderjarige, alleenstaande vluchtelingen uit Griekenland naar Nederland. Volgens staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) waren alleenstaande, minderjarige vluchtelingen moeilijk te vinden. Om die reden pleitte Bram van Ojik namens GroenLinks ervoor dat de Nederlandse regering er in Europees verband voor zou moeten pleiten dat de ongeveer vierduizend kinderen in Griekenland naar ‘welwillende EU-lidstaten’ worden overgebracht, van wie vijfhonderd naar Nederland. 

De tegenstem van de voltallige CDA-fractie is opvallend, aangezien het kabinet sinds kort demissionair is. Bij het wel of niet aannemen van moties kunnen regeringspartijen in die zin hun eigen geluid laten horen en hoeven niet alle coalitie-kikkers in de kruiwagen te blijven. Tegenover het Nederlands Dagblad laten verschillende CDA'ers dan ook een kritisch geluid horen. "Dit is niet in lijn met onze kernwaarden", zegt een CDA'er die zijn partijlidmaatschap heroverweegt.

Lees ook: ChristenUnie-Kamerlid: "Erbarmelijke situatie vluchtelingen raakt ons diep".


Politiek
- Kaag heft blokkade CU op en wil onderhandelen: "Wij zijn bereid een concessie te doen"
- Zo reageren christelijke partijen op Prinsjesdag
- Gert-Jan Segers krijgt meeste vertrouwen van Nederlandse kiezer
- Sigrid Kaag stapt na motie van afkeuring op als minister en wenst haar collega's "Gods zegen"
- CDA, ChristenUnie en GroenLinks komen met Nationaal Isolatieprogramma
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
De C van het CDA is steeds verder te zoeken. Willen de oprechte Christenen, die er nog zijn, nu opstaan?
G
Je zou het CDA beter kunnen opsplitsen - dat schept duidelijkheid. Ik denk dat een heel groot deel van de CDA'ers zich uitstekend thuis kunnen voelen bij de VVD. Laten de christenen die zich nog in het CDA bevinden zich dan aansluiten bij de ChristenUnie.
Weet hoe bij die kinderen de basis is gelegd voor de Jihad.SVT Nyheter heeft unieke foto's die laten zien hoe het leven is geweest ??voor een Zweedse IS-vrouw en haar vijf kinderen in Syrië.De foto's tonen de zonen van de vrouw met wapens en verminkte lichamen. Hoe een kind van 13 jaar een hoofd van een slachtoffer op een hek plaatst. De zonen stierven later in Syrië, 14 en 18 jaar oud.