corona kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 februari 2021 door MissieNederland

Hoe ga je als kerk om met coronaverdeeldheid?

Verdeeldheid door coronamaatregelen, ze gaat aan christenen niet voorbij. Toch is eenheid tussen christenen een diep verlangen van Jezus Christus. Hoe kunnen we de eenheid bewaren of herstellen in deze coronatijd? Johannes Reimer en Eberhard Jung schreven namens de werkgroep voor Vrede en Verzoening van de Duitse Evangelische Alliantie een betoog:

Johannes: Mijn vriend Helmut en ik zijn allebei enthousiast voor onze Heer onderweg. Gods missie in de wereld – dat is ons leven. En we hebben elkaar altijd goed begrepen. Ook wanneer anderen hem of mij verkeerd begrepen, verwierpen of zelfs uit hun vriendenkring stootten. Ik had me niet kunnen voorstellen dat er een onderwerp zou zijn dat ooit verdeeldheid tussen ons zou kunnen zaaien. En toen kwam corona. Nee, we zijn nog geen tegenstanders geworden, maar de vraag hoe je deze om zich heen grijpende pandemie moet zien, domineert ons gesprek en graaft een steeds dieper wordende kloof tussen ons. Helmut kan (of wil) niet begrijpen hoe ik zo blind kan zijn en het voor de hand liggende over het hoofd zie.

Eberhard: Echt geruzied over corona en de tegenmaatregelen wordt in mijn persoonlijke omgeving nog niet. Misschien houden de mensen wel rekening met het relatief zware ziekteverloop toen ik in het voorjaar zelf door corona getroffen werd, waarvan ik tot op heden nog niet voor de volle honderd procent hersteld ben. Ik zie echter de laatste weken een toenemende strijd over de kwestie kerkdiensten. Mensen die ver van de kerk afstaan, hebben toenemende bezwaren tegen de 'speciale behandeling' van kerken en gemeenten. En een deel van de christenen discussieert met stelligheid over de vraag of het verantwoord en solidair is, wanneer kerkdiensten nog altijd als fysieke samenkomsten worden gehouden. Zelfs wanneer ze hierbij alle hygiënevoorschriften en maatregelen in acht nemen, klinkt het verwijt van onverantwoorde­lijk en onsolidair gedrag steeds luider. Aan de andere kant krijgen gemeenten die besloten hebben uitsluitend online samen te komen het verwijt van kleingelovigheid en onderworpenheid aan de wereldse staatsmacht over zich heen.

Inmiddels vergaat het veel, heel veel christenen om ons heen net zo. De verscheurdheid gaat door gemeenten, geloofsgemeenschappen en kerken heen, en wel dwars door alle kerkelijke richtingen. Of zo'n pandemie wel echt bestaat, wie deze wereldwijde onrust in scene gezet heeft en wie daar uiteindelijk van profiteert en hoe christenen zich daartegen zouden moeten verdedigen – dit alles verdeelt miljoenen anders zo trouwe volgelingen van de Here Jezus.

Waarom is dit? En hoe kunnen volgelingen van de Heer elkaar hierin weer vinden? Is die verbroken eenheid te herstellen? En zo ja – hoe dan?

Benieuwd naar het volledige artikel van dr. Johannes Reimer en Eberhard Jung? Klik hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen