Ds. D. H. J. Folkers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Geen beeld van God maken: hoe moet ik dit gebod zien?

"Wij mogen geen beeld maken van God, omdat God Geest is. Als je deze geschiedenissen leest, met de beschrijving van God, dan vorm je in je hoofd automatisch er een beeld van. Maar dat mag dus niet. Hoe moet ik dit gebod, met daarbij de beschrijvingen van God in de Bijbel, zien?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Je hebt inderdaad goed begrepen dat de Bijbel elke vorm van afgodendienst en beeldendienst verbiedt", antwoordt ds. D. H. J. Folkers. "God is Geest. Dat wil zeggen: Hij heeft geen lichaam zoals wij. Als wij een voorstelling van het 'uiterlijk' van God maken, dan is dat altijd de voorstelling van een schepsel. Denk maar aan de geschiedenis van het gouden kalf. Als Israël zich God gaat voorstellen, dan wordt dat de voorstelling van een schepsel. Maar God is geen schepsel. 

Laten we met dat in het achterhoofd nog eens teruggaan naar Johannes 4:24. God wil niet aanbeden worden in een (afgods)beeld, maar in geest en in waarheid. In waarheid, dat wil zeggen: God maakt Zichzelf in Zijn Woord bekend. (...) Hij wil aanbeden worden om Wie Hij is. Hoe is Hij? Dat maakt Hij zelf bekend. In Zijn Woord. Dat is aanbidden in waarheid. (...) Dus: God wil aanbeden worden, niet op de wijze zoals wij Hem voorstellen. Hij wil aanbeden worden in hoe Hij zich openbaart.

Johannes 1:18 zegt dat niemand God gezien heeft. Dus ook Mozes niet. Zelfs Adam en Eva hebben God niet gezien. God aanschouwen van aangezicht tot aangezicht, dat gebeurt pas op de nieuwe aarde, als God Zelf onder de mensen woont, en wij verheerlijkte lichamen hebben die God kúnnen zien, en tegelijk blijven leven", aldus de hersteld hervormde predikant uit Abbenbroek.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Johannes 14:8 en 9:

Filippus zei tegen Hem: Heer, toon ons de Vader en het is ons genoeg.

Jezus zei tegen hem: Ben Ik zolang bij je, Filippus, en ken je Mijn niet? Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien; hoe kun je dan zeggen: Toon ons de Vader?
Het beeld van G'd, is JEZUS!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen