Marten Visser
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Nieuwe website moet visie voor kerkplanting in Nederland bevorderen

Zichtbaar maken waar in Nederland weinig mensen naar de kerk gaan. Dat is één van de doelstellingen van het nieuwe initiatief Kerk.nl van zendingsorganisatie GlobalRize. Met deze website wil de organisatie de kerkelijke kaart van Nederland overzichtelijk maken. Marten Visser licht als missionair directeur van GlobalRize het nieuwe initiatief toe.

Wat is het doel van Kerknl.nl?
“Het eerste doel van kerknl.nl is om zichtbaar te maken waar in Nederland er maar weinig mensen naar de kerk gaan, zodat er visie voor kerkplanting ontstaat”, legt Visser uit. “Daarom vragen we ook naar kerkgangers per kerk. Zo kunnen we op de kaart per provincie, per gemeente en per woonplaats laten zien welk percentage van de bevolking naar de kerk gaat.

"We willen nu zo snel mogelijk de situatie van voor corona in kaart brengen, zodat we de vergelijking kunnen gaan maken als de gewone kerkgang weer hervat kan worden."

Het tweede doel voor de komende tijd is om erachter te komen welke invloed de coronacrisis op de kerkgang heeft. Daarom willen we nu zo snel mogelijk de situatie van voor corona in kaart brengen, zodat we de vergelijking kunnen gaan maken als de gewone kerkgang weer hervat kan worden. Zijn er verschillen tussen verschillende kerken, en is dat terug te voeren op hoe ze op corona gereageerd hebben? Is er iets te leren van kerken die er relatief goed uitkomen?

Het derde doel is het gemakkelijk te maken een goede kerk voor mensen te vinden, of ze nu zelf op zoek gaan of dat anderen hen daarover advies geven. Via kerknl en de verschillende filters die je daar kunt toepassen, kun je snel een kerk vinden.
Ten vierde: we hebben ook een app ontwikkeld waarin geïnteresseerden aan kunnen geven wel eens naar de kerk te willen, en dan gekoppeld worden aan iemand die niet verder dan vijf kilometer bij hen vandaan woont. Daarmee gaan we binnenkort experimenteren. Als dat aanslaat, helpt het natuurlijk om al zo'n kerkelijke database te hebben.”

Hoe is het idee ontstaan?
“We hebben al in verschillende landen geholpen een dergelijk systeem te lanceren. Tegelijk met Nederland, zijn we nu bijvoorbeeld ook bezig met het inrichten van een systeem voor de Filipijnen. We zien hoe het helpt om visie voor kerkplanting te laten groeien. Hoewel de informatie die in Nederland over kerken beschikbaar is, beter is dan in veel andere landen, denken we dat het toch een toegevoegde waarde heeft door ook in Nederland te laten zien hoe groot de verschillen in kerkelijkheid zijn. Daarnaast is de extra waarde natuurlijk vooral als het ons lukt om alle kerken in te voeren, want bestaande websites hebben, als ik het goed zie, allemaal minder dan de helft van de bestaande kerken opgenomen.”

"Via kerknl en de verschillende filters die je daar kunt toepassen, kun je snel een kerk vinden."

In hoeverre geven jullie hiermee een signaal af aan christenen die in gebieden met veel kerken een nieuwe kerk starten?
“Dat moet iedereen zelf beoordelen”, maakt de voormalig zendingswerker uit Thailand duidelijk. “Het is geweldig als het evangelie gebracht wordt, en de meest effectieve manier om dat te doen is via nieuwe kerken. Maar Nederland heeft meer mensen nodig die de moed hebben om juist op plekken waar weinig mensen een levende relatie met de Here Jezus hebben, nieuwe gemeenten te stichten. Pas meldde zich een nieuwe vrijwilliger bij GlobalRize uit de Verenigde Staten. Hij bleek ruim tien jaar als zendeling in Nederland te hebben gewoond, en in die tijd heeft hij gemeenten in Uden en Deurne gesticht. Dat vind ik een inspirerend voorbeeld. Gelukkig zijn er ook zulke Nederlanders, maar hopelijk worden dat er meer!”

Wat valt je op aan de kerkelijke kaart van Nederland? Welk gebied is nu echt ‘zendingsgebied’ in eigen land?
“Stel me die vraag over een paar maand nog eens. Er staan nu nog maar ruim 1600 kerken in de database, waarvan zo'n 1100 met kerkgangcijfers. Die hebben iets minder dan 400.000 kerkgangers, maar het totaal van alle kerken ligt waarschijnlijk rond de miljoen. Dus we hebben nog duizenden kerken te gaan. Ik ben blij dat we een team vrijwilligers hebben die data invoeren, de database groeit elke dag. En nieuwe vrijwilligers om te helpen het beeld compleet te maken zijn hartelijk welkom! Maar we vragen mensen ook de gegevens over hun eigen kerk in te sturen via deze website”, aldus Visser.

Reacties

N
Doel 1 is al bereikt ,het is een open deur intrappen ,als men straks concludeert dat er op de Veluwe veel en in Noord Holland weinig christenen zijn dat is nu ook al bekend. Doel 2 ;zijn er meer of minder kerkgangers na de pandemie ,zal nog moeten blijken ,maar waarom is dat te weten nuttig?. Zelf woon ik in een gebied met heel weinig kerkgangers maar wel met veel kerken(14) . Hoeveel kerkgangers komen er bij met nog een extra kerk? ik ben bang geen 1

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen