Anorexia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Anorexia-patiënt: 'Lichaam dat ik van de Heere heb gekregen heb ik beschadigd'

"Ik heb al twaalf jaar de eetstoornis anorexia. Hierdoor heb ik mijn lichaam onherstelbaar beschadigd. Ik voel me zo schuldig. Ik heb het lichaam wat ik van de Heere gekregen heb door mijn eigen schuld zo beschadigd. Zou de HEERE mij deze verschrikkelijke zonde wel kunnen vergeven? Ik heb zo’n spijt", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ik ga hier nu niet allemaal personen aanhalen, verschrikkelijke zondaren die in de Bijbel genoemd worden en vergeving ontvingen", antwoordt ds. P. C. van Keulen. "Ik noem slechts één tekst waarin je heel persoonlijk wordt aangesproken. Dat is Jesaja 1:18: 'Kom nu, laten wij samen een rechtszaak voeren, zegt de HEERE. Al waren uw (jouw) zonden als scharlaken, ze zullen wit worden als sneeuw; al waren ze rood als karmozijn, ze zullen worden als witte wol.' Zeker, deze woorden staan in een zeker verband, maar het laat zien dat het kan!"

Dat brengt mij direct bij het offer dat de Heere Jezus Christus gebracht heeft, want God ziet de zonden niet door de vingers van wie dan ook, Hij eist immers betaling. Met onze schuld kunnen wij nooit betalen, maar daartoe zond Hij Zijn Zoon in deze wereld om die betaling voor ons te kunnen zijn. Zie Zijn leven, Zijn lijden, de Godverlatenheid, die Hij moest ondergaan, Zijn sterven aan het vloekhout van het kruis, om de vloek van de wet, van de wetsovertreders, geheel en al op Hem te laten neerkomen. Het was een volkomen betaling voor al onze zonden, zodat we ook in Jezus zien dat het kan!

Ik hoop ook voor je dat je in deze omstandigheden hulp hebt, ik lees dat verder niet, maar dat zou wel heel goed zijn. Waar de sterke Held jou terzijde wil staan heeft Hij ook professionele mensen gegeven, die jou terzijde kunnen en willen staan, die Hij ook wil zegenen tot jouw welzijn", aldus de hervormde emerituspredikant uit Bodegraven.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Waarom gaat het altijd over persoonlijke zonde? Anorexia is een ziekte. Het doet mij denken aan vraag van de discipelen over een blinde man: heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Geen van beiden dus. Is Jezus slechts gestorven om onze zonden? Of om alles nieuw te maken en te helen van gebroken is?
"Dat brengt mij direct bij het offer dat de Heere Jezus Christus gebracht heeft, want God ziet de zonden niet door de vingers van wie dan ook, Hij eist immers betaling."Wij mensen hebben moeite met fouten en onrecht door de vingers te zien en dat wordt vervolgens op God geprojecteerd. Het is de oude wijn in oude zakken, die in de achterliggende eeuwen is verkondigd. Wanneer gaan we de jonge wijn in nieuwe zakken schenken? Ons richten op wie ieder mens van nature is (de heerlijkheid van Heer!), zodat dit zichtbaar kan gaan worden?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen