Rehobothkerk Urk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Predikant "voelt zich niet thuis" en verlaat GKv Urk

Ds. Arend-Jan de Boer en de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) op Urk gaan uit elkaar. De predikant en de kerkelijke gemeente verschillen van mening over ontwikkelingen binnen het kerkverband. Bovendien voelt De Boer "zich niet thuis" in de Urker gemeente.

Die ontwikkelingen binnen de kerk hebben met name te maken rondom de vraag of vrouwelijke ambtsdragers volgens de Bijbel wel of niet zijn toegestaan. Zo’n vier jaar geleden besloot de landelijke vergadering van de GKv om alle ambten open te stellen voor vrouwen. Op dit moment maakt ongeveer de helft van de kerken daar ook daadwerkelijk gebruik van. Het blijft echter een gevoelig punt, ook in de Urker gemeente waar kritisch tegen het vrouwenbesluit wordt aangekeken.

De Rehobothkerk op Urk kwam vorig jaar in het nieuws nadat men kenbaar maakte dat er volgens de kerkelijke gemeente geen recht gedaan zou worden aan gereformeerd-vrijgemaakten met bezwaren tegen het vrouwenbesluit. Men stelde in een brief dat bezwaarden worden weggezet als ‘onderdrukkers van de vrouw’. Men kent volgens de ondertekenaars 'een voorrangspositie toe aan een niet-Bijbelse 'verlichte' gelijkheidsideologie van de huidige Westerse cultuur.' En juist dat staat volgens de brief op gespannen voet met de gereformeerde grondslag waarin Gods Woord altijd het laatste woord zou moeten hebben. 

De Urker kerkenraad vraagt zich af of men nog onderdeel kan blijven van de GKv, terwijl ds. De Boer "gewoon vrijgemaakt wil blijven". Emerituspredikant Henk Drost preekt nu regelmatig in de GKv op Urk. Drost is lid van de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN), een behoudende afsplitsing van de GKv. Drost verliet de GKv vanwege moeite met synodebesluiten die ruimte geven aan vrouwelijke ambtsdragers en vreest voor een verkeerde omgang met de Bijbel.

Lees ook: Kansel blijft open voor GKv-vrouwen; tegenstanders geen tweederangskerkgangers.

Foto: Rehobothkerk Urk

Reacties

J
Binnen twee uren nadat ik gehoord had, dat de GS officieel goedkeuring gegeven had voor de toelating van de `vrouw in het ambt´ heb ik mijn bezoek aan de GKv beëindigd.

Tevens gaf ik daarbij aan, dat vermoedelijk goedkeuring van homo-praxie de volgende stap zou zijn.

Et voila, 6 maanden later werd een studiegroep gevormd, die gaat uitzoeken, of: ´de klassieke visie op homo-praxie nog wel houdbaar is in de moderne tijd.´

En uit de adviezen richting de kerkbesturen weet je, dat dit al een gelopen zaak is!!
B
Jan Dircks ik kan helemaal met je meegaan dat de vooruitzichten er niet beter op worden in de GKV. Jammer het wordt inderdaad tijd voor een goed ander alternatief en ik weet niet of dat de GKN is. Doordat we veel diensten online kunnen bekijken merk ik, dat ik niet of nauwelijks meer de tijd neem om de GKV diensten in m`n eigen woonplaats te beluisteren. Het zijn vaak maar praatjes van amper 15 tot 20 minuten.

Graag luister ik naar de diensten van Paul Visser te Rotterdam. Met vriendelijke groet:

Bert Buist
J
Hello Bert,

Op Urk zegt men: `de vis rot vanaf de kop`. Zo´n 10 jaar geleden kondigde Kampen trots aan, dat men vanaf nu wetenschappelijk ging opereren. Toen ik dit las heb ik tegen mijn echtgenote gezegd: dit is het definitieve einde van Kampen en dus van de GKv. Ik heb daarna nog aan drie open colleges deelgenomen. Toen stond het voor mij vast! Hier ga ik NOOIT theologie studeren! NBV er door gedouwd. Vrouw in het ambt. En homopraxie is de volgende gelopen race!
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen