brieven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 februari 2021 door Roger van Oordt

Jodenzending

Een paar dagen geleden las ik op de website van het CIP.nl of het NIW een artikel uit het dagboek van rabbijn Jacobs, vertelt Roger van Oordt, voormalig directeur van Christenen voor Israël. 'Ik waardeer het elke keer weer dat hij daar zo open over zijn gevoelens en belevenissen spreekt. Hij stelt zich kwetsbaar op, waardoor wij toch wat meer begrijpen gaan wat het dienen van God inhoudt voor het Joodse volk. Daar lees ik dan zaken die ik nog niet van hem persoonlijk gehoord heb, hoewel we elkaar regelmatig zien en ik wellicht straks af en toe, de maximaal één bezoeker per dag zal zijn. Rabbijn Jacobs schreef onder andere hoeveel medeleven hij had ontvangen, ook van christenen na het overlijden van hun oudste zoon twee weken geleden.'

Evangelisatiecampagne
Toen volgde echter de grote MAAR…. Sommige christenen gebruiken het overlijden van de oudste zoon om met veel of weinig woorden een evangelisatiecampagne los te laten op de familie Jacobs. Dat veroorzaakt verontwaardiging en pijn en bij mij diepe schaamte over het gedrag van medechristenen. Ik herinner mij nog dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw een anoniem persoon een evangelisatiebrief en een Nieuwe Testament stuurde aan de nabestaanden van Joden die een overlijdensadvertentie plaatsten in het NIW. Na speurwerk van een journalist bleek er een predikant achter te zitten die dacht dat hij met een goed werk bezig was.

Hoe zou ik het vinden als bij het overlijden van een dierbare men mij een boeddhabeeldje of een Koran met uitleg zou toesturen met de opmerking dat dat mijn enige redding was? Waarschijnlijk zou ik het in de prullenmand kieperen en als dwaas bestempelen. Bij een Joodse familie komt er nog veel meer boven. De brandstapels tijdens de inquisitie, doop of dood was de keuze. Onze Westers-christelijke cultuur die geleid heeft tot vele gruweldaden tegen Joden en ook de basis is geweest van de Holocaust. Op de koppels van de Duitse soldaten stond “Gott mit uns” toen ze de Joden de gaskamers indreven.

“De Heilige van Israël zal Zich over Israël ontfermen en heel Israël zal verlost worden zoals we kunnen lezen in Paulus' brief aan de Romeinen.Ongevoeligheid

"Meer dan drie kantjes met in het slotakkoord de oproep dat rabbijn Jacobs zich moet bekeren tot Jezus"

Zoals ik al schreef, spreek ik rabbijn Jacobs regelmatig en op mijn verzoek heb ik één van de brieven ter lezing ontvangen. Meer dan drie kantjes met in het slotakkoord de oproep dat rabbijn Jacobs zich moet bekeren tot Jezus, want bij God zijn alle dingen mogelijk.

Een Joodse familie die intens verdriet heeft over het overlijden van hun oudste zoon, als opstapje gebruiken voor een bekeringspoging. Heel triest en totaal ongevoelig. Ik zou willen dat deze mevrouw en al die andere christenen hun energie zouden gebruiken om in hun eigen gemeente te getuigen over Gods trouw aan Israël. De daad bij het woord zouden voegen en zich voor Israël zouden inzetten in het gebed of God al zijn beloften aan Israël zal vervullen. Met de daad door bijvoorbeeld Israëlische producten te kopen of projecten te ondersteunen voor de terugkeer en nood in Israël. Zoals de Heiland zegt tegen de vrouw uit Samaria: het Heil is uit de Joden. De Heilige van Israël zal Zich over Israël ontfermen en heel Israël zal verlost worden zoals we kunnen lezen in Paulus' brief aan de Romeinen. Er is echt nog heel veel werk aan de winkel in onze eigen kerken in bestrijding van vooroordelen ten aanzien van Joden en een voortdurend sluimerend antisemitisme.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Christenen voor Israël. 

Reacties

Ik vind dit een moeilijk punt. Ik geloof dat het voor christenen een taak is om een licht te zijn in deze wereld en met woord en daad over Christus te vertellen tegen wie dan ook. Of diegene nu Joods is, Boeddhist, Islamiet of Atheïst dat maakt volgens mij niet uit. In dat opzicht zijn alle mensen gelijk! De wijze waarop je dit doet maakt wel uit. Het kan niet te pas en te onpas. Je moet geloof ik je medemens altijd met respect benaderen, als een naaste! Ik vind zelf dat ik de mensen te weinig laat zien van wie Christus is.
H
"Het Evangelie is een kracht Gods tot behoud, eerst voor de Jood en ook voor de Griek."

"Het zijn de Schriften die van Mij getuigen", zei de Heere Jezus.

Laten we biddend om de leiding van de Heilige Geest proberen om dit Woord onder de aandacht van Gods uitverkoren volk te brengen.
@ Gerrit Buter, ik ben het met je eens dat je buiten Jezus niet zalig kunt worden.

En het is de opdracht van christenen om over Jezus te vertellen. Maar je kunt dat niet te pas en te onpas doen. Als ik dit artikel lees vind ik de manier waarop er Evangelie wordt bedreven heel schrijnend. Zou Jezus dat ook zo gedaan hebben?
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen