Bert Jan Ruissen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 januari 2021 door Europarlementariër Bert-Jan Ruissen

Oproep tot zondagsrust in Europees Parlement

Het Europees Parlement moet geen activiteiten meer houden op zondagen. Dat schrijft Bert-Jan Ruissen (SGP) in een protestbrief aan de leiding van het parlement. De brief is mede ondertekend door Europarlementsleden Peter van Dalen, Helmut Geuking (Duitsland) en Cristian Terhes (Roemenië). Ze maken allen deel uit van de Europese christelijke politieke partij ECPM.

Aanleiding was een besluit van het parlement over de Dag van Europa. Die is steeds op 9 mei en valt dit jaar op zondag. Het parlement heeft aangekondigd daarvoor activiteiten te houden op de zondag zelf. 

Vòòr de corona-uitbraak was daarvoor steeds op zaterdag een open dag in het gebouw in Brussel, en op zondag in Straatsburg. Bert-Jan Ruissen: "Als het parlement activiteiten houdt op zondag, sluit het daarmee een deel van de Europarlementsleden en het publiek uit. Dat past niet in een samenleving die verbindend en inclusief wil zijn.

De parlementsleden wijzen in de brief ook op een recent besluit over het recht op rust. Het Europees Parlement stemde deze maand voor het "right to disconnect" voor werknemers. Ruissen: "Het past dan niet dat het parlement werknemers op zondag wil inzetten. Deze activiteiten voor de Dag van Europa kunnen makkelijk op een gewone werkdag. Van de SGP mogen deze activiteiten ook vervallen."

Foto: SGP

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen