Ds. J. L. Schreuders
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 januari 2021 door Jeffrey Schipper

'Familieleden willen zondag naar een 'betere' dominee luisteren'

"Sinds de coronacrisis is ons gezin best verdeeld over de gemeente waarin we kerken. De een heeft wel wat met onze predikant, de volgende niet, er is altijd wel iets waar een meningsverschil over is. Een aantal van mijn familieleden vindt het een goed idee om op zondag (als we niet fysiek naar de kerk mogen) een andere kerkdienst aan te zetten. Het gaat dan vooral om een ‘betere’ dominee. Ik vind het erg lastig. Hoe moet ik hiermee omgaan?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Shoppen is hot. Maar daarmee is het nog niet goed", maakt ds. J. L. Schreuders duidelijk. "Het is zelfs supergevaarlijk. Waarom? Omdat je zelf uitzoekt wat je graag wilt horen. En meestal is datgene wat je graag hoort het minst nuttig voor je. Bovendien bederft het je smaak. Je zoekt het gebakje uit waar de meeste slagroom op zit en ook nog graag een kersje op de taart. Maar als je iedere week zulke taartjes eet lust je op een gegeven moment geen enkel ander taartje meer en deugt alleen nog dat ene.

Betere dominees bestaan niet. Zij preken het Woord Gods of zij preken het niet. De eersten zijn de goeden, ongeacht hoeveel gaven zijn van God hebben ontvangen. Wij letten veel te veel op uitstraling, redenaarstalent, gewiekstheid van optreden, een vlotte babbel en een grote naam die zij doorgaans hebben en dominees die zichzelf in de picture preken. De ware kwaliteit zit echter in uitleg, diepgang en een bewogen hart met de schapen. Beter een wat stuntelige, maar bewogen herder op de preekstoel dan een preektijger, die met zalvende woorden de schapen meesleept.

Dus: luister gewoon met je eigen gemeente mee ongeacht wie er voorgaat. (...) Als je als een hongerige kip naar de kerk gaat, vind je bij elke trouwe leraar altijd wel wat. Scharrelkippen worden mager", aldus de hersteld hervormde predikant uit Urk.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Of je gaat shoppen omdat je juist dingen wilt horen die je volgens Schreuders juist NIET wilt horen...
W
Pardon, wat een waardeloos antwoord is dit. Iedereen wil per definitie horen waarvan hij/zij overtuigd is dat het de waarheid is. Heel veel luisteraars zijn klaar met preken die lijken op een grijs gedraaide oude LP waar een kras op zit. Preken waarin hetzelfde (bevinde-lijke) riedeltje wordt afgedraaid maar waarin zelden een goede exegese wordt gegeven. In deze corona tijd kunnen ze eindelijk de geestelijke dwangbuis eens uit.
Ja, het is verleidelijk om te shoppen. Toen ik lid werd in mijn gemeente heb ik mezelf voorgenomen om altijd de dienst in mijn gemeente te volgen.

En hoe geweldig is het dan nu om op een ander moment die preek van een andere gemeente of dominee te beluisteren.

Prachtige extra’s toch?!

Ik kan alleen maar zeggen: blijf betrokken bij je eigen gemeente, juist nu!
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen