demonstratie polen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 januari 2021 door Redactie

Strengere abortuswet in Polen officieel; duizenden betogers de straat op

De aangescherpte wet rondom abortus is in Polen officieel ingegaan. Dat maakte de Poolse overheid eerder deze week bekend in een statement. Abortus zal in Polen enkel nog toegestaan worden wanneer er sprake is van verkrachting, incest of als het leven van de moeder in gevaar is. Wederom gingen mensen de straat op om hiertegen te protesteren.

Enkele maanden geleden oordeelde het Constitutionele Hof in Polen dat abortus alleen nog maar mogelijk moet zijn in uitzonderlijke gevallen. Deze week maakte de regering bekend dat dit besluit van het Hof officieel gemaakt gaat worden. Dat zorgde voor veel onrust in Polen. Lang niet iedereen is het namelijk eens met deze beslissing. Honderden betogers trokken naar het gebouw waar het hof in Warschau zetelt om te demonstreren. Daarbij werden leuzen gebruikt als “het is nu oorlog” en “vrije keuze, geen terreur” gebruikt. Ook werd er met regenboogvlaggen gezwaaid.

Toen het Hof in oktober de uitspraak deed, werd er ook al hevig geprotesteerd in Polen. Ook het Europees parlement sprak zich erover uit. In november werd er met grote meerderheid een resolutie aangenomen waarin de aanscherping van de abortusregels scherp werd veroordeeld. Ook werd de regering van Polen in de resolutie opgeroepen om te stoppen met het “inperken van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten”. In de resolutie van het Europees parlement verder dat de uitspraak van het Poolse Hof de gezondheid en het leven van vrouwen in gevaar brengt.

De Poolse conservatieve regering lijkt echter niet voor druk van buitenaf te bezwijken. Deze week maakte men bekend de uitspraak officieel te zullen maken in een wet. Daarom gingen woensdagavond duizenden woedende Polen de straat op om te demonstreren. Het gaat voornamelijk om jongere mensen. In het overwegend katholieke land is het merendeel tegen abortus.


Abortus
- Kamermeerderheid voor afschaffen bedenktijd abortus, opvallende draai SP
- Waarom Biden waarschijnlijk meer abortussen voorkomt dan Trump
- Veel Nederlanders niet bekend met de abortusgrens van 24 weken
- 42,6 miljoen abortusbehandelingen uitgevoerd in 2020: 'Grootste doodsoorzaak ter wereld'
- Ruben Bikker: "Onze droom is dat alle abortusklinieken worden gesloten"
Meer over Abortus »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen