Ds. D. M. Elsman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Ds. Elsman merkt op dat we ons kunnen verschuilen achter theologisch geredeneer

"Ik heb weleens de soort uitdrukking gehoord: 'Het is zo makkelijk, dat wij als mens het moeilijk vinden.' Wij als mensen kunnen inderdaad heel moeilijk denken en ons hoofd breken over vraagstukken die ons juist afhouden van de wezenlijke zaken. Weet u waar de uitdrukking vandaan komt en in welk licht ik die moet zien?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Een tekst die in ds. D. M. Elsman opkomt is Mattheüs 19:23-26, waar de Heere Jezus zegt dat een rijke moeilijk het Koninkrijk der hemelen kan binnengaan – dat het gemakkelijker is dat een kameel door het oog van een naald gaat. "Op de vraag van Zijn discipelen: 'wie kan dan zalig worden?' antwoordt de Heere: 'Bij de mensen is dat onmogelijk, maar bij God zijn alle dingen mogelijk.' In dat antwoord van de Heere Jezus ligt ook het antwoord op jouw vraag", maakt de predikant duidelijk.

"Zalig worden is vanuit de mens niet slechts moeilijk, maar onmogelijk. Maar niet vanuit God. Als Hij een weg met ons gaat, maakt Hij het onmogelijke mogelijk en het moeilijke makkelijk. Wij kunnen al teveel bezig zijn met redeneringen die ons afhouden van de wezenlijke zaken – evenals de discipelen bleven steken bij de vraag 'wie kan dan zalig worden?' en niet verder kwamen dan hun eigen gedachten.

Wij komen er dus niet mee weg door te zeggen: 'het moet aan een mens gebeuren' ('het is te moeilijk') alsof God ons geen handen heeft gegeven om Zijn Woord (de Bijbel) vast te grijpen, ons geen ogen heeft gegeven om Zijn Woord te lezen, ons geen oren heeft gegeven om Zijn Woord te horen en ons geen verstand heeft gegeven om Zijn Woord te kunnen begrijpen. Begrijp je wat ik bedoel? God vraagt van ons niet het onmogelijke; Híj dóet het onmogelijke. Het moeilijke en onmogelijke laten wij aan God over, Die beloofd heeft dat Zijn Woord niet vruchteloos tot Hem zal weerkeren, maar zal doen wat Hem behaagt (Jes.55).

En hoe moeilijker de mens het maakt en hoe meer hij zich verschuilt achter zijn theologisch geredeneer, hoe meer hij daarmee aangeeft hoe verhard en onbekeerlijk zijn eigen hart nog is. Laat het Goddelijke werk aan God over en doe wat Hij zegt: 'Bekeer je en geloof het Evangelie' (Mark.1: 15). In de aanbidding van Hem vallen alle vragen weg en blijft alleen Hij over", aldus de hervormde predikant uit Rijssen.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen