Nadia Kroon
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 januari 2021 door Hour of Power

Nadia Kroon knokt als boksende non voor stilte in de kerk

Nadia Kroon wil non worden en zit op het moment "in between kloosters". Bij Hour of Power vertelt ze gedreven over haar passie voor stilte en een teruggetrokken leven. "We moeten echt knokken voor een beetje stilte in de kerk."

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Voor een studieopdracht komt Nadia in een klooster terecht. Daar wil ze erachter komen hoe ze als verlegen persoon überhaupt iets kan betekenen in Gods Koninkrijk. "Ik vroeg aan de non die contact had met de gasten of ze nog wel mensen van buiten het klooster konden bereiken. Ik had geen inspirerend antwoord verwacht maar zij begon te vertellen over de honderden mensen die elk jaar naar het klooster toekomen en geraakt worden door de stilte en gebed. Doordat alles even wegvalt."

Stilte
Veel mensen zijn bang voor de stilte. Ook presentator Jan van den Bosch geeft toe dat hij er maar moeilijk mee om kan gaan. Nadia vertelt over haar eerste stilte-ervaring: "Ik vond het heel spannend. Ik was ook niet gewend aan het platteland. Maar op een gegeven moment kom je innerlijk tot rust. Sommige mensen moet je ook helemaal niet tien dagen in een klooster willen hebben. Die moet je lekker naar buiten sturen. Toen ik in de kerk aan de slag ging moesten we echt bevechten dat we een beetje stilte kregen. Vuilniswagens, winkelend publiek, maar ook vrijwilligers die praatten of rondleidingen die in de kerk gegeven werden zorgden voor lawaai. Het was knokken voor een beetje stilte."

Nadia is niet een doorsnee type 'non in opleiding'. Zo heeft ze bokshandschoenen op tafel liggen. "Het is gewoon heel leuk. Ik word er vaak zo ontspannen van dat ik daarna denk: Ach jongens, het komt allemaal wel goed. Het is een mooie manier om je energie te kanaliseren."

Moeder Theresa
Een protestantse kloosterzuster gaf Nadia op een keer een rozenkrans, een soort gebedsarmband. Kroon: "Zij liet mij zien dat we in gebed als christenen allemaal verbonden zijn. Gebed overstijgt alle verschillen die er tussen christenen zijn." In het dagelijks leven zet Nadia zich in praktische zin in voor anderen. Ze is coördinator van een inloophuis. "We proberen mensen met een laag inkomen te helpen door maaltijden uit te delen. Ik doe ongeveer één procent van wat moeder Theresa heeft gedaan maar zij is wel een enorme inspiratiebron voor mij. Als Jezus centraal staat in je leven dan vloeit al het andere daaruit voort."

Levenslang
Toetreding tot het klooster is niet zomaar iets. Non ben je voor het leven. Hoe kijkt Nadia daar tegenaan? "Je hebt eerst nog een soort proeftijd van zeven jaar. Dus je zit er nog niet meteen aan vast, haha. Maar ik hoop dat ik aan het eind van mijn leven terug kan kijken op een leven vol van verbondenheid met mensen. Ik hoop dat ik ook echt thuis ben gekomen. In kloosters staat je leven in het teken van God. Niets is geweldiger dan dat. Ik zou willen dat ik het eerder ontdekt had", zegt Nadia Kroon tot slot.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen