Kinderdoop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 januari 2021 door De Waarheidsvriend

Ook in coronatijd is de doop een middel om het geloof uit te leggen

Het mooie van het sacrament van de doop is dat je het geloof kunt uitleggen aan de hand van dit sacrament. Ook wat het geloof in allerlei verschillende situaties betekent. Zeker wat het geloof in een tijd van crisis betekent, bijvoorbeeld in een tijd van een gezondheidscrisis, schrijven ds. B. J. D. van Vreeswijk en Eline van Vreeswijk in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Gezin als gemeente
Als gezin kun je in deze tijd de diensten zo gemist hebben. Je voelde je los van de gemeente. Toch mag je je eraan vasthouden dat je thuis als gezin samen een deel van de gemeente vormt. Je zit namelijk niet alleen als gezinsleden bij elkaar, maar ook als leden van Gods gemeente. En waar twee of drie in Zijn naam bij elkaar zijn, daar is Christus in het midden. We hebben het voorrecht van online diensten, maar we vertrouwen er ook op dat áls we als gezin bij elkaar zijn en samen naar de Bijbel luisteren en erover spreken, Christus er ook bij is. We zijn gemeente in het klein. We zijn immers gedoopt.

Meewerken ten goede
Ten tweede licht in deze tijd de belofte van God de Vader weer helemaal op. Voor de coronacrisis was het leven voor heel veel jongeren gewoon goed, (maar voor een heel aantal ook niet, laten we dat ook niet vergeten). We gunnen onze kinderen ook veel goeds. God als Vader ook. Nu is het een tijd met meer beperkingen. Ook voor jongeren zit er een rem op het leven. Ze kunnen niet alles wat ze willen. Juist dan is het goed om er samen bij stil te staan dat we als gedoopte mensen niet van het kwaad gevrijwaard zijn, maar dat God wél beloofd heeft het kwaad ons ten beste te keren. Ook in deze periode. Dat is de waarde van de doop in deze tijd: het geeft je het besef dat dit leven inderdaad niets anders is dan een gestadige dood, zoals het doopformulier zegt. Tegelijkertijd geeft het je de ruimte om God eraan te houden dat ook deze periode geen verloren jaren zijn. Ze kunnen je bijvoorbeeld zo dicht bij Christus gebracht hebben en bij Zijn genade dat je echt niet meer alles uit je jeugd of latere leven hoeft te halen wat erin zit. Of dat je geleerd hebt als jongere hoe belangrijk de kerkdiensten zijn, zoals jongeren dat inderdaad aangeven. Dat de diensten voor eens en altijd een vaste plek in je leven hebben gekregen.

Dat is de waarde van de doop in deze tijd: het geeft je het besef dat dit leven inderdaad niets anders is dan een gestadige dood.

Weerbaar maken
Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen om kinderen te leren: het leven is geen paradijs. We leven in een gebroken werkelijkheid... en dat betekent heel concreet dat niet alles succesvol, leuk en goed is en gaat in het leven. Wie zijn kinderen echt uit de doop heeft leren leven, zal misschien merken dat ze wat minder snel klaar zijn met een virus, omdat ze weten dat totdat Christus terugkomt, het niet klaar is met het kwaad. Het zal ze vast weerbaarder maken.

Leren leven met God
Bij de doop beloof je dat je je kind zal onderwijzen en laten onderwijzen. Dat klinkt vrij schools, maar onderwijs in de Bijbel heeft een bredere betekenis. Je zou het ook kunnen omschrijven als leren leven met God. Daar heb je anderen bij nodig, daar heb je de Heilige Geest bij nodig. Onderwijzen is in de Bijbel ook voordoen: zo kun je laten zien wat die nieuwe gehoorzaamheid inhoudt – innig verbonden zijn met God, Hem liefhebben en vertrouwen. Daarvoor is het heel belangrijk om zélf uit je doop te leven: wat betekent de doop voor jou, juist ook in crisistijd? Op welke manier ben jij zelf weerbaar gemaakt, heb je geleerd dat het leven geen paradijs is? Hoe geef je tegenslag een plek in je gezin? Hoe praat je er samen over, als dingen niet gaan zoals je graag zou willen? Welk beeld krijgen je kinderen op deze manier van het leven, en van tegenslag? En hoe laat je merken dat dingen ten beste gekeerd zijn? Een goede oefening is om voor jezelf eens een gebed aan God te schrijven over zo’n situatie. Zeker ook als je merkt dat je kinderen niet zoveel met het geloof blijken te doen, dan heb je het zelf met God over hun doop: Heere, het zijn niet alleen mijn kinderen, het zijn ook Uw kinderen, houd hen vast.

Het is goed om bij de betekenis van de doop stil te staan, in je relatie, maar ook samen met je kinderen. Dat kan spontaan gebeuren, zomaar tijdens een gesprek. Of als er een doopdienst is, en jij (en jekind) weer herinnerd wordt aan de doop: wat betekent het om juist in deze tijd te dopen of gedoopt te worden? Of je staat juist bij deze vragen stil als je de doopdag van je kind viert in coronatijd: waarom heb je hem/haar laten dopen en wat heb je daar nu aan, als het moeilijk is? Want juist nu is het belangrijk: de doop is iets om nooit te vergeten.

Ds. B. J. D. van Vreeswijk is predikant van de hervormde gemeente te Hattem. Eline van Vreeswijk werkt als theoloog bij Royal Jongbloed.

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Reacties

Bij het opdragen van het kind beloven de ouders het kind met de bijbelse boodschap op te voeden opdat het kind later zelf voor Jezus zal kiezen en zich laat dopen door onderdompeling als teken dat het oude leven is begraven en men met Christus een (ver)nieuw(d) leven gaat beginnen (Rom. 6:4). Dat is een doop om nooit te vergeten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen