Ds. A. T. Vergunst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 januari 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik voel me schuldig omdat ik telkens terugval in zonden'

"Zou God mij nog aannemen? Ik ben de grootste zondaar! Telkens val ik in jeugdzonden en dan voel ik me zo schuldig. Zou God mij nog wíllen bekeren?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Je voelt je schuldig omdat je telkens weer valt in je jeugdzonde", merkt ds. A. T. Vergunst (foto) op. "Eerst doet de duivel van alles om ons over te halen om ons toch weer over te geven aan de verleiding. Na de daad slaat hij ons met allerlei verwijten: 'Nu is er geen hoop meer voor jou. Jij bent zo’n grote zondaar en eigenlijk te groot.' Het zijn allemaal leugens. Natuurlijk moet schaamte ons hart vervullen en als je echt verdriet over je zonde hebt, dan zal schaamte ook je hart vervullen. Maar laat de schaamte van de zonde je nooit van Jezus’ voeten weghouden. Hij is gekomen om zondaren zalig te maken.

De Heere Jezus zal je niet wegsturen als je terugkeert tot Hem in het noemen en schamen van de zonden die je weer deed. Hij ontvangt zondaren en eet met hen. Lees maar de gelijkenis van de ongehoorzame zoon die tot zijn vader terugkeert in Lukas 15. Hij werd ontvangen met liefde, omarmd door zijn vader en wat zal hij het moeilijk gevonden hebben om te geloven dat zijn vader zo echt was. Zo is het voor ons boze en donkere hart zo onmogelijk te geloven dat God echt zo is.

Ten laatste nog iets over je vraag: 'Zou God mij nog willen bekeren?' Die vraag zul je goed bedoeld hebben, maar bedenk wel dat God van jou eist je te bekeren van de weg van zonde. Hij wil je zeker ontvangen en Zijn deur staat open in Jezus Christus. Velen schuiven de schuld van ‘niet bekeerd zijn’ op God omdat Hij hen niet wilde bekeren. De Heere roept ons toe: 'Bekeert u' en Hij bemoedigt ons door te zeggen dat Hij geen lust heeft om ons te doden maar om ons genadig te zijn", aldus de gereformeerde gemeente-predikant uit Carterton (Nieuw-Zeeland).

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Blijkens het antwoord in REFOWEB vermoedt ds. Vergunst, dat deze jongen met masturbatie en/of porno worstelt. Ik zou die twee willen onderscheiden. Zolang masturbatie geen overmatige plaats in het leven van die jongen heeft, moet hij zich er maar niet al te (!) schuldig onder voelen en er niet al te zwaar aan tillen. Aan hem moet verteld worden, dat de geslachtelijkheid bij ons mensen hoort. Zo heeft God (!) ons gewild en gemaakt. Het is niet Gods bedoeling, dat hij ongeslachtelijk wordt en nooit geen begeerte meer zal voelen.
(15:12) Maar ik zou de jongen óók willen zeggen: Het is onverstandig om je constant vol te laten proppen met wellustige seksuele details door welk medium dan ook. Dat moet stoppen! Maar hoe stop je daarmee? In zijn antwoord in REFOWEB raadt Vergunst de jongen aan om de Here in zijn worsteling te kennen (= open met God over zijn strijd te praten), en daarbij óók een medemens in vertrouwen te nemen, die hem (liefst vanuit diens eigen situatie en ervaring) kan begrijpen en terzijde wil staan. Een goed advies!Ik heb medelijden met veel Refo's omdat die denken dat God je moet bekeren en je dat zelf niet kan. Men haalt bekering1.0 (je afkeren van de wereld en bewuste zonde) wat je wel kan doen, door elkaar met bekering 2.0 (wedergeboorte). Zonder 1.0 uitrekken uit Egypte geen 2.0 binnengaan in beloofde land. Daar tussenin ligt de woestijn waarin velen, door gebrek aan geloof en godsvrucht geestelijk sterven. De sleutel is dat God wel het willen en het werken in ons werkt maar dat wij onze behoudenis ondertussen wel moeten bewerken met vreze en beven.
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen