corona voorganger
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 januari 2021 door Redactie

Uitzondering predikanten bij avondklok; CIO vraagt voorkeursbehandeling vaccinatie

Predikanten en geestelijk verzorgers mogen ook als er een avondklok geldt nog hun werk blijven doen. Als ze buiten zijn, moeten ze echter wel een verklaring van hun eigen kerkenraad kunnen tonen. Ook dienen ze te beschikken over een eigen verklaring. Predikanten hebben daarnaast om voorrang gevraagd voor vaccinatie tegen corona.

Dat maken de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) afgelopen vrijdag bekend op haar website naar aanleiding van een overleg tussen het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en minister van Eredienst, Ferd Grapperhaus. Predikanten kunnen een beroep doen op de uitzonderingsregel. Dit geldt echter alleen wanneer er sprake is van noodzakelijke werkzaamheden. “Hierbij valt te denken aan crisispastoraat, digitale kerkdiensten en niet uit te stellen voorbereidingen van uitvaarten”, valt er te lezen op de website van de CGK. Ook kan er een uitzondering gelden voor dringende diaconale werkzaamheden.

Digitale diensten
Hetzelfde geldt voor mensen die betrokken zijn bij het organiseren van digitale diensten. “Denk aan voorgangers of noodzakelijke medewerkers als kosters, organiseren, geluids- en beeldtechnici. Als zij vanwege een digitale kerkdienst op zondagavond (of een andere avond) onderweg zijn van of naar de locatie waar deze kerkdienst wordt uitgezonden, kunnen zij mét ondertekende verklaringen na 21:00 uur buiten zijn.”

Het gaat daarbij om twee verschillende verklaringen. Allereerst moet men een werkgeversverklaring kunnen tonen. In dit geval kan het kerkelijk bestuur als werkgever worden gezien. Daarnaast moet men ook de beschikking hebben over een eigen verklaring. Daarin moet in ieder geval vermeld worden dat het ‘noodzakelijke werkzaamheden’ betreft.

Vaccinatie
De CGK meldt tevens dat het CIO aan de minister heeft gevraagd of er een voorrangsregeling voor predikanten en geestelijk verzorgers mogelijk is als het gaat om het coronavaccin. “Predikanten en geestelijk verzorgers vragen zich af of er een mogelijkheid is om ook hen, na het zorgpersoneel, een voorkeursbehandeling te geven bij de vaccinaties. Omdat geestelijke zorg juist nu van belang is en ook veilig moet kunnen plaatsvinden. Dit punt is door het CIO aan de minister voorgelegd.”


Corona
- Collectief moet corona-kritische christenen verbinden: ruim 1000 christenen sluiten zich aan
- Coronapas vergroot verdeeldheid in christelijk Nederland: hoe nu verder?
- HHK: overweeg om anderhalve meter afstand te houden in de kerk
- PKN: Gepast afstand houden, blijft het advies
- GerGem juicht afschaffing anderhalvemeterregel toe en onderstreept voorzichtigheid
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen