irak
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 januari 2021 door Open Doors

Bloedige aanslag in Irak jaagt christenen schrik aan

De bloedige aanslag donderdag in Bagdad, met zeker 32 doden en meer dan honderd gewonden, heeft ook impact op de christelijke gemeenschap in Irak. “Bid dat dit niet nog een reden zullen zijn voor christenen om Irak te verlaten”, liet Open Doors-woordvoerder Shifa in Irak weten.

De daders zijn volgens veiligheidstroepen en lokale media verbonden met de terroristische groepering Islamitische Staat of een radicale afsplitsing daarvan. De dubbele zelfmoordaanslag in Bagdad komt in de aanloop naar de vervroegde verkiezingen in Irak, die staan gepland voor juni van dit jaar.

De terreurdaad jaagt christenen in Irak wel schrik aan. “Bid alstublieft voor de veiligheid van de mensen, de slachtoffers en hun families”, zei Shifa, de regiodirecteur van een lokale partner van Open Doors in Irak. De medewerkers van de partnerorganisatie zijn in veiligheid. Shifa: “Maar bid ook dat deze bomaanslagen geen reden zullen zijn voor christenen om Irak te verlaten.”

Het geweld tegen christenen in Irak is vorig jaar fors toegenomen. Om die reden steeg het land van plek 15 naar plek 11 op de Ranglijst Christenvervolging die eerder deze maand openbaar is gemaakt. Aanslagen van het Turkse leger in het noorden van Irak zorgen voor een leegstand van kerken. Ook ontvoerden islamitische extremisten het afgelopen jaar meer christenen dan in 2019.

In Irak leefden twintig jaar geleden nog ruim 1,5 miljoen christenen, maar door oorlogsgeweld en terreuraanslagen is hun aantal dramatisch geslonken. Hun aantal wordt nu nog geschat op ongeveer 175.000, te midden van ruim 40 miljoen moslims. In 1948 maakten christenen nog 12 procent uit van de bevolking van Irak.

Reacties

J
Nederland anno 2050

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen