falcke
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 januari 2021 door Redactie

Christelijke sterrenkundige wint belangrijke wetenschapsprijs: "Wetenschap verrijking voor mijn geloof"

De christelijke sterrenkundige Heino Falcke ontvangt een belangrijke Amerikaanse wetenschapsprijs. Dit vanwege de inmiddels beroemde foto van het zwarte gat. Falcke staat aan de basis van de onderzoeksgroep die deze foto in 2019 publiceerde.

Falcke krijgt de Henry Draper-medaille. Deze wordt eens in de vier jaar door de National Academy of Sciences toegekend. Naast de medaille ontvangt de sterrenkundige ook een bedrag van 25.000 Amerikaanse dollar dat hij moet delen met zijn collega Sheperd Doeleman.

Het is niet de eerste prijs die Falcke ontvangt. Begin deze maand won hij ook al een prijs van de Britse Royal Astronomical Society voor de foto van het zwarte gat. Ook werd de foto uitgeroepen tot de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van het jaar 2019.

Falcke is een uitgesproken christen. Hij sprak zich hier talloze malen over uit. Zo zei hij tegenover EO Visie: “Ik begrijp dat veel mensen geloof en wetenschap gescheiden willen houden, maar het klopt niet: óf er is één wereld, óf een van beide werelden bestaat niet. Mijn visie is: God heeft de natuurwetten geschapen. Dus als iets volgens de natuurwetten verloopt, is dat een gevolg van de betrouwbaarheid van de Schepper die een zekere orde heeft ingesteld.”

Toen De Nieuwe Koers hem na de foto van het zwarte gat vroeg of hij in het heelal op zoek is naar God, antwoordde de sterrenkundige ontkennend: “Nee, want die heb ik al gevonden. In gebed, in openbaring, in persoonlijke ervaringen. Ik heb het heelal daar niet voor nodig. Tegelijk zeg ik daarbij: als ik met gelovige ogen naar de ruimte kijk, ontdek ik prachtige dingen over God, over de schoonheid van Zijn schepping. In die zin is de wetenschap die ik bedrijf voor mij persoonlijk een verrijking van mijn geloof. Het heelal is van een omvang die het menselijk denkvermogen overstijgt. Als je achter die onmetelijke ruimte dan in een Schepper gelooft, zegt dat ook iets over wie God is. In de natuurwetenschap leer je dat je heel veel dingen kunt ontdekken, maar dat je nooit alles kunt zien; we kunnen slechts kijken zover het licht gaat.”

Reacties

H
Prachtig als iemand zo open staat voor het getuigenis dat God, ons aller Schepper, Zelf - zonder sprake - doet uitgaan van Zijn werken!

Als David in Psalm 19.

En Paulus in Romeinen 1:20!

J
Ik heb diep medelijden met mensen, die de gehele dag in de `ruimte zitten te turen`, of anderen, die dagelijks `in menselijke cellen of genen zitten te rommelen´ en dan pontificaal verklaren, dat ze atheïst zijn. Zie jij ergens GOD, dan? Dan!

Wat een dwazen! Zich uitgevende voor wijzen, zijn zij dwaas geworden.

Het beginsel der wetenschap (kennis, waarheid) -- is -- de vrees des HEEREN!

Dit getuigenis van Heino Falcke is als een licht in het midden van dikke duisternis.

Ik ben het helemaal met hem eens. Heb hier zelf 40 jaar mee geworsteld. De Heer is ook voor wetenschappers gestorven en die mogen ook hun talenten ontwikkelen tot eer en glorie van Zijn naam. Heel mooi gezegd: quote" Als je achter die onmetelijke ruimte dan in een Schepper gelooft, zegt dat ook iets over wie God is. In de natuurwetenschap leer je dat je heel veel dingen kunt ontdekken, maar dat je nooit alles kunt zien; we kunnen slechts kijken zover het licht gaat.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen