Mercy Ships
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 januari 2021 door MercyShips

Mercy Ships' nieuwste ziekenhuisschip Global Mercy brengt eind 2021 bezoek aan Rotterdam

De bouw van 's werelds grootste particuliere ziekenhuisschip, de Global Mercy van medische hulporganisatie Mercy Ships, is nagenoeg voltooid. Het schip vertrekt dit voorjaar naar Europa, waar in de haven van Antwerpen de medische apparatuur zal worden geïnstalleerd. Naar verwachting doet het schip in het najaar Rotterdam aan voor een bezoek van twee weken, waarna het volgens planning in Afrika in gebruik zal worden genomen.

De Global Mercy zal een feestelijke ontvangst krijgen in de haven van Rotterdam. Relaties van over de hele wereld krijgen de mogelijkheid het schip van buiten én binnen te bewonderen – afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Donateurs, sponsors en geïnteresseerden in vrijwilligerswerk bij Mercy Ships kunnen met eigen ogen zien waar ze hun tijd, geld of goederen aan schenken.

"De Global Mercy is een uniek schip", zegt Marianne Havinga, directeur van Mercy Ships Holland. "Het is een compleet ziekenhuisschip, uitgerust met moderne technologie en op maat gemaakte instrumenten. Daarmee stelt het ons in staat om zorg van de hoogste kwaliteit te bieden aan de allerarmsten ter wereld. Tegelijkertijd biedt het vrijwilligers een uitgelezen kans om dienstbaar hun talenten in te zetten en een bijzondere ervaring op te doen."

"Het is een groot voorrecht om de Global Mercy in Rotterdam te mogen verwelkomen", vult bestuursvoorzitter Jan van den Bosch aan. "We kijken al jaren uit naar het bijzondere moment waarop we - binnen de maatregelen - duizenden mensen de kans kunnen geven om de geweldige missie van Mercy Ships van dichtbij mee te maken. Maar veel meer nog kijk ik uit naar het verschil dat dit schip gaat maken: het aantal operaties, trainingen en tandartsbehandelingen dat we jaarlijks kunnen geven wordt met de komst van de Global Mercy meer dan verdubbeld. Reden tot grote dankbaarheid."

Behoefte aan zorg groter dan ooit
Volgens het Lancet Global Surgery 2030 Report sterven jaarlijks naar schatting 16,9 miljoen mensen door gebrek aan toegang tot chirurgische zorg. Meer dan 93 procent van de bevolking van Afrika ten zuiden van de Sahara heeft geen toegang tot veilige en tijdige, chirurgische zorg.1 Aangezien COVID-19 de stabiliteit van de toch al kwetsbare gezondheidszorgstelsels wereldwijd bedreigt, is de behoefte aan levensreddende basiszorg groter dan ooit, vooral in minder bedeelde landen. De Global Mercy zal verschillende Afrikaanse landen een veilige en schone medische omgeving bieden, met hulp en middelen van enkele van de best opgeleide artsen ter wereld. Gedurende de verwachte levensduur van 50 jaar wordt geschat dat aan boord alleen al door een operatie meer dan 150.000 levens zullen worden veranderd.

Over de Global Mercy
De Global Mercy is het eerste schip van Mercy Ships dat speciaal ontworpen en gebouwd is als ziekenhuisschip. Voorgaande schepen, waaronder ook de huidige Africa Mercy, zijn allen tot ziekenhuisschip getransformeerde schepen die eerder een ander doel dienden.

Het schip is 174 meter lang en weegt 37.000 ton. Het heeft 6 operatiekamers en biedt plaats aan meer dan 600 vrijwilligers van over de hele wereld die vele disciplines vertegenwoordigen, waaronder chirurgen, maritiem personeel, koks, leraren, elektriciens en meer.

Reacties

Mooi werk, dat idd de mens in nood dient en de volonteer de gelegenheid biedt om waardevol vrijwilligerswerk te verrichten (voor zover er niet waardevol vrijwilligerswerk bestaat haha). Heb samen met mijn vrouw op één van haar voorgangers werkzaam mogen zijn.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen