Margreet Bronk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 januari 2021 door Groot Nieuws Radio

Volgens Margreet Bronk is de kerk niet geschikt voor hoogsensitieve mensen

Margreet Bronk is hoogsensitief. Ze wist al een paar jaar dat ze deze eigenschap had, maar op haar dertigste zag ze pas in dat juist dit ervoor zorgde dat ze zich anders, eenzaam en onbegrepen voelde. Inmiddels deelt ze haar kennis uit die periode als HSP-coach. Groot Nieuws Radio sprak met haar.

“Ik heb me bijna nog nooit thuis gevoeld in de kerk", maakt Margreet duidelijk. "Als kind al niet. Toen ik net getrouwd was, gingen we een paar jaar niet naar de kerk, en dat veranderde mijn geloofsleven helemaal niet. In de kerk die we daarna vonden voelde ik me voor het eerst heel erg thuis, maar mijn geloofsleven holde keihard achteruit. Er gebeurt heel veel in een kerk. Het is een systeem waar weinig hoogsensitieve mensen in passen. Er zijn veel emoties, verhalen, veel verwachtingen."

Hoogsensitiviteit is geen diagnose, maar een eigenschap. Hoogsensitieve mensen zijn door die eigenschap een stuk gevoeliger voor prikkels, emoties van zichzelf én anderen. Op de site van Margreet kunnen deelnemers zich laten testen op hoogsensitiviteit.

Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren

Reacties

Sinds 2004 ben ik geen lid meer van een gemeente, kerk of gemeenschap en ik vind het heerlijk!!!! Ik ben zeer hooggevoelig daardoor 2 burn outs ik kan geen harde geluiden verdragen, het ritselen van een plastik zakje is voor mij een gruwel. Harde "aanbiddingsmuziek" klappen in de handen......ik hol hart weg! Nu al jaren zonder dit "kerkelijk lawaai" vind ik het heerlijk eindelijk rust......en stilte......

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen