Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Het geloof van Maria is in coronatijd een voorbeeld voor prof. dr. Huijgen

'De nazaten van de Reformatie hebben Maria kennelijk lager gewaardeerd dan de Reformatoren zelf. Ten onrechte', stelt prof. dr. Arnold Huijgen. De christelijke gereformeerde hoogleraar verdiepte zich tijdens de coronacrisis in de Bijbelse teksten over Maria en deelt zijn inzichten op Theologie.nl.

Huijgen: 'Ik wist al wel dat Maria in de Bijbel een grotere plaats had dan in het protestantisme. Alle generaties zullen haar gelukkig prijzen, staat in Lukas 1. Maar het verraste me dat Luther nog in 1521 Maria aanriep en dat het tot 1563 duurde voordat het ‘Ave Maria’ uit de liturgie van het gereformeerde Zürich verdween. Calvijn noemt Maria bij voorkeur ‘de heilige maagd’. (...) Als een gebeurtenis uit de kerkgeschiedenis een feest waard is, dan verdient de geboorte-aankondiging in de heilsgeschiedenis zeker ook aandacht.'

'Als rasechte protestant ga ik zeker niet bidden tot Maria', vervolgt Huijgen. 'Dat Italiaanse bisschoppen hun land op 1 mei vorig jaar aan Maria wijdden in reactie op de coronapandemie, gaat mijn theologische voorstellingsvermogen te buiten. Maar Maria’s geloof is voor mij een voorbeeld in deze donkere dagen. Dat God in haar mens werd, onderstreept hoe concreet het heil is.'

Volgens de hoogleraar wordt het tijd dat protestantse christenen hier meer oog voor krijgen en zich in deze donkere dagen door Maria laten inspireren. Lees ook: "Laten we meer aandacht geven aan de moeder van Jezus".

Reacties

Het is uiteraard goed om je te laten inspireren en bemoedigen door medegelovigen van alle tijden, maar laten we ons vooral inspireren door Jezus Zelf en de Heilige Geest, Zijn plaatsvervanger (o.a. Joh. 14:16, 26).
We mogen alleen God de Vader en Jezus Christus aanbidden. Als mensen tot iets anders bidden of aanbidden, is dat pure afgoderij, ook Maria, 'heiligen', beelden, relikwieën, goden van andere religies, e.d.

Aanbidden is bezig zijn in de geestelijke wereld en wie dat buiten God en Jezus om doet, krijgt automatisch te maken met demonen, die zich graag door mensen laten aanbidden (zie ook de talloze 'goden' in allerlei religies). Dit is een vorm van spritisme, het contact zoeken met doden.
K
Hoewel ik ook niet tot Maria bid, heeft de hele Maria-cultus wel degelijk een Bijbelse onderbouwing. Bij de bruiloft in Kana is het Maria die Jezus aanspoort om iets te doen. Uit Openbaringen blijkt dat de heiligen weten wat er op de aarde gebeurd. Protestanten hebben geen flauw benul van beschermengelen, maar Rooms-Katholieken wel. Deze elementen maken samen dat roomsen geloven dat een gebed tot Maria ook verhoord wordt. Daarnaast (niet bijbels onderbouwd) hebben roomsen het idee dat Maria makkelijker benaderbaar is dan Jezus.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen