JA21
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 januari 2021 door Redactie

JA21 wil late abortus enkel nog toestaan om medische redenen

Het verkiezingsprogramma van JA21, de partij die ontstond na de onenigheid binnen Forum voor Democratie, is openbaar gemaakt. Opvallend punt in het programma is dat de partij hardop vraagtekens stelt bij de 24-weken-grens voor abortus. Men wil late abortus zoveel mogelijk inperken.

JA21 ontstond eind vorig jaar nadat Joost Eerdmans en Annabel Nanninga zich niet langer thuis voelden bij Forum voor Democratie. Eerdmans stond hoog op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen, Nanninga was namens FVD lid van de Eerste Kamer, de Provinciale Staten van Noord-Holland én gemeenteraadslid in Amsterdam. Hoewel ze weinig tijd hadden, besloten Eerdmans en Nanninga na de breuk met Baudet toch om een nieuwe partij te starten. Nu is het verkiezingsprogramma van JA21 bekend.

Daarin wordt nadrukkelijk gesteld dat men een maatschappelijk debat wil over de 24-weken-grens die op dit moment in Nederland geldt bij het uitvoeren van een abortus. De partij stelt vast dat Nederland één van de weinige landen is waar zo laat nog een abortus uitgevoerd kan worden zonder dat daar medische redenen aan ten grondslag liggen.

De politieke partij stelt in haar programma vast dat door nieuwe medische mogelijkheden de kans steeds groter is dat kindjes van die leeftijd het overleven als ze geboren worden: “Daarom vinden wij het te rigoureus om 24 weken voor alle gevallen te hanteren.”

Daarom wil JA21 dat late abortus voortaan alleen nog uitgevoerd kan worden wanneer er sprake is van een medische indicatie. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het leven van de moeder in gevaar is of als er een ernstige handicap bij de baby wordt vastgesteld. Men wil dat late abortus om andere redenen voortaan verboden wordt.

JA21 lijkt volgens de peilingen de Kamer binnen te gaan komen met twee of drie zetels, al kan er de komende twee maanden uiteraard nog van alles veranderen.

Reacties

Een late abortus lijkt me absoluut niet verantwoord en betekent misschien marteling en moord . Al heel vroeg krijgt een foetus hersenen en een zenuwstelsel. Soms lees ik dateen abortusbaby er in stukken wordt uitgehaald. Vreselijke gedachte: dat zo'n klein onschuldig en weerloos mensje alles zou kunnen voelen, hoe het meedogenloos uit elkaar wordt gerukt en niemand die het kan helpen. Als het maar eruit komt. Monsterlijk gewoon! Om gek van te worden. Weten we er eigenlijk wel genoeg van of zo'n abortusbaby pijn kan ervaren?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen