Prof. dr. M. J. Kater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Prof. dr. Kater: "Morele heropvoeding is een reëel gevaar" - CIP Podcast

Het CDA stelt grenzen aan de vrijheid van onderwijs, blijkt uit het gewijzigde verkiezingsprogramma van de partij. Het leidde tot verontwaardigde reacties onder politici van ChristenUnie en SGP. Is de vrijheid van onderwijs bij het CDA nog wel in veilige handen? Prof. dr. M. J. Kater geeft antwoord in de CIP Podcast.

De christelijke gereformeerde hoogleraar citeert uit het CDA-verkiezingsprogramma: 'De vrijheid van onderwijs staat onder druk en wordt steeds verder ingeperkt.' Dan vraag ik mij af: wie doet dat? Als we niet oppassen wordt dat straks de overheid. Een morele heropvoeding is een reëel gevaar. Wat correct is, bepaalt men (de overheid, red.) van bovenaf. Dat in bijna dezelfde zin wordt gesteld dat 'artikel 23 van de Grondwet geen vrijbrief mag zijn voor intolerantie' begrijp ik, maar maakt het er niet helderder op", aldus Kater, die afvraagt aan welke kant het CDA nu staat.

Vorig jaar ontstond er ophef toen minister Slob (Onderwijs) zei dat scholen "de grondwettelijke vrijheid" hebben om ouders en leerlingen te vragen afstand te nemen van homoseksualiteit. Later nuanceerde hij zijn uitspraak en stelde hij dat de Onderwijsinspectie optreedt als scholen leerlingen weigert op basis van het homostandpunt. Uiteindelijk bleek uit een factcheck dat alle reformatorische scholen sinds 2018 over één gezamenlijk identiteitsprofiel beschikken waarin het woord homoseksualiteit niet voorkomt en er van zogenoemde 'antihomoverklaringen' geen sprake is.

Kater: "Dat het CDA zich hierdoor laat beïnvloeden laat zien hoeveel impact media heeft. Als politiek bestaat uit reageren op wat er in de samenleving leeft, is dat een ongezonde en zorgwekkende ontwikkeling. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop wees op modieus en politiek-correct gelijkheidsdenken. Het is een hele mond vol, maar ik vrees dat hij een punt heeft."

Beluister het fragment vanaf minuut 30:45

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Is Geert Wilders terecht boos op Gert-Jan Segers? CIP Podcast
- Is er genade voor Marco Borsato en Ali B.? Kees van Velzen antwoordt in de CIP Podcast
- Jurjen ten Brinke schrikt van polarisatie: Andries Knevel reageert in CIP Podcast
- Yoeri Albrecht gefrustreerd omdat kerken 'voorrangspositie' hebben: begrijpelijk?
- Christenen Collectief vindt kerken in Nederland te braaf: terecht punt? - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen