carla dik-faber
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 januari 2021 door Redactie

Christelijke partijen stellen Kamervragen over foetaal weefsel in coronavaccin

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber hebben schriftelijke Kamervragen gesteld over mogelijk foetaal weefsel in een coronavaccin. Men wil weten bij welke vaccins er gebruikt is gemaakt van foetaal weefsel en in welke mate. Ook vragen de christelijke politici of mensen de vrijheid hebben te kiezen voor een vaccin waarbij dat niet het geval is.

Kees van der Staaij: "Ik wil van de regering weten in hoeverre er bij de ontwikkeling van coronavaccins gebruik is gemaakt van foetaal weefsel. Voor sommige mensen speelt dat een rol bij de overweging of zij zich wel of niet laten vaccineren met een bepaald type vaccin. De SGP hecht aan duidelijkheid en aan keuzevrijheid. Geef de ruimte om te kiezen voor een vaccin dat ontwikkeld is zonder gebruik van foetaal weefsel."

Carla Dik-Faber stelt dat er geen sprake mag zijn van dwang of drang als het om vaccineren gaat: “Bij enkele vaccins is een cellijn gebruikt die oorspronkelijk gebaseerd is op foetaal weefsel. Sommige mensen willen zich wel laten vaccineren, maar ervaren om deze reden gewetensbezwaren bij een aantal vaccins. Die mensen moeten wat mij betreft de mogelijkheid krijgen om te kiezen voor een ander vaccin.”

Daarom hebben ze samen schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Lees deze vragen hieronder. 

  1. Is het u bekend dat sommige mensen zich gewetensbezwaard voelen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, omdat er bij de ontwikkeling, productie en/of testfase van verschillende vaccins gebruik is gemaakt van cellijnen gebaseerd op foetaal weefsel?
  2. Kunt u aangeven voor welke coronavaccins die door Nederland ingekocht (zullen) worden in de ontwikkelings-, productie- of testfase al dan niet gebruik is gemaakt van cellijnen gebaseerd op foetaal weefsel?
  3. Klopt het dat het gaat om de zogenaamde HEK293- en PERC6-cellijnen?
  4. Kunt u bevestigen dat in de vaccins zelf géén foetaal weefsel aanwezig is?
  5. Heeft u zich op enig moment bezonnen op de ethische afwegingen rondom het gebruik van menselijke cellijnen bij coronavaccins? Wat is uw reactie op uitspraken van medisch-ethisch professor Henk Jochemsen: „Deze veelgebruikte cellijn is zó lang zelfstandig doorgekweekt dat die ook wat betreft chromosomenpatroon niet meer normaal menselijk is. (…) je zou gevoelsmatig liever andere cellen willen. Dus als die er zijn, gebruik die dan."
  6. Deelt u de mening dat keuzevrijheid tussen de verschillende coronavaccins die de komende tijd beschikbaar komen, bij kan dragen aan vergroting van de vaccinatiebereidheid onder Nederlanders die zich gewetensbezwaard voelen?
  7. Bent u daarom bereid om, bijvoorbeeld op indicatie van de huisarts, deze specifieke groep gewetensbezwaarden keuzevrijheid te geven voor de coronavaccinatie?
  8. Bent u daarnaast bereid om communicatiemiddelen in te zetten om Nederlanders te informeren over de totstandkoming en samenstelling van de verschillende vaccins, de mogelijke ethische afwegingen bij de verschillende vaccins en daarover het gesprek aan te gaan met gewetensbezwaarden?
Steun onze berichtgeving. Word lid!

Reacties

P
IK ben heel benieuwd hoe de minister hierop gaat antwoorden, m.n. op de vraag over de samenstelling van de vaccins. Hij heeft namelijk ergens in een talkshow gezegd dit onzinnig te vinden. "Je eet je hele leven al frikandellen en vraagt je ook niet af wat daarin zit en nu zou je je wel willen weten wat er in het vaccin zit." Een minister van volksgezondheid onwaardig. Hier het fragment: https://www.youtube.com/watch?v=lS-nflwbwrE
M
Goede zaak dat de SGP hierover schriftelijke kamervragen stelt. Dit moet m.i. volkomen helder en transparant zijn. En nu maar hopen dat de vragen eerlijk beantwoordt zullen zonder de gebruikelijke list en bedrog!
G
Het zou fijn zijn als daar inderdaad duidelijkheid over komt!
Toon meer reacties (11)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen