Prof. dr. M. J. Kater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Prof. dr. Kater vindt profetieën over Trump kwalijk: "Goedkope profetie" - CIP Podcast

"Om 4:30 vanochtend zei de Heer tegen mij: 'Ik zal jouw president (Trump, red.) een tweede keer laten winnen'", aldus één van de vele voorgangers die profeteerde over Trumps twee verkiezingszege, die er niet is gekomen. Wat hebben deze 'profeten' tot ons te zeggen? Prof. dr. M. J. Kater besprak dit in de CIP Podcast.

"De wens is de vader van de gedachte. Hieruit blijkt dat religie vaak gewoon wensdenken of projectiedenken is. Daarom vind ik dit kwalijk." De hoogleraar praktische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn juicht het toe dat een aantal voorgangers inmiddels 'sorry' heeft gezegd. "Ik blijf voortaan bij politieke profetische woorden vandaan en wil groeien in het volgen van Jezus", zei Shawn Bolz. Kater: "Het siert hen om dat zo te doen."

"Wat ze hebben gedaan verdient niet het stempel 'profetisch'. Een profeet ontvangt inzicht vanuit het Woord over de tijd waarin we leven en lijdt daar zelf onder. Deze Amerikaanse 'profeten' zijn meer een waarzegger dan een profeet. Dat is de goedkoopste profetie die er is. Ik sluit niet uit dat gelovigen bepaalde inzichten over de toekomst krijgen, maar dat kan niet zo concreet zijn als een verkiezingsoverwinning. Meestal gaat het om het duiden van de tijd waarin we leven."

Een ontwikkeling om te duiden zou volgens Kater bijvoorbeeld het maakbaarheidsdenken kunnen zijn. "Dat is één van de dingen die profetisch ontmaskerd kan worden. Maar dan wel binnenshuis beginnen, in je eigen kerk en in je eigen hart. Profetisch spreken raakt altijd je eigen leven."

Beluister het fragment vanaf minuut 38:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Zijn evangelisch-charismatische christenen vatbaar voor complotdenken? Martin Koornstra antwoordt
- Coronaregels om ongevaccineerden onder druk te zetten: goed idee? - CIP Podcast
- Gesprek over The Great Reset komt op gang: goed nieuws? - CIP Podcast
- Waren de reclamespotjes over abortus echt zo schokkend? - CIP Podcast
- Volgens Laurens van der Tang is The Great Reset niet onschuldig: "Laten we waakzaam zijn"
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Ik weet niet waar ik het nu van de week las (volgens mij ergens op deze site), maar de profeten in de bijbel waren niet bepaald geliefd in eigen land. Profetie moet op zijn minst schuren.
Jezus Zelf was ook niet geliefd en erkend in de omgeving, waarin Hij was opgegroeid

Mattheus 13 : 57 en 58: "57 En zij namen aanstoot aan Hem.En zij namen aanstoot aan Hem.Maar Jezus zeide tot hen: Een profeet is alleen in zijn vaderstad en in zijn huis ongeëerd.58 En Hij deed daar niet vele krachten wegens hun ongeloof."
J
De kern van de discussie rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het grootscheepse verkiezingsbedrog, waarvoor er onomstotelijke bewijzen zijn. (Het gaat over vele miljoenen gestolen stemmen!) De partijen scheiden zich op grond van het aannemen of verwerpen van de feitelijkheid van dat bedrog.Hoe is het te verklaren dat zoveel mensen blijven beweren dat het bedrog niet bewezen is? Ze geloven klakkeloos de leugens van de media of worden verblind en misleid door hun hartsgrondige afkeer van Trump.

Toon meer reacties (3)