Prof. dr. M. J. Kater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Prof. dr. Kater vindt profetieën over Trump kwalijk: "Goedkope profetie" - CIP Podcast

"Om 4:30 vanochtend zei de Heer tegen mij: 'Ik zal jouw president (Trump, red.) een tweede keer laten winnen'", aldus één van de vele voorgangers die profeteerde over Trumps twee verkiezingszege, die er niet is gekomen. Wat hebben deze 'profeten' tot ons te zeggen? Prof. dr. M. J. Kater besprak dit in de CIP Podcast.

"De wens is de vader van de gedachte. Hieruit blijkt dat religie vaak gewoon wensdenken of projectiedenken is. Daarom vind ik dit kwalijk." De hoogleraar praktische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn juicht het toe dat een aantal voorgangers inmiddels 'sorry' heeft gezegd. "Ik blijf voortaan bij politieke profetische woorden vandaan en wil groeien in het volgen van Jezus", zei Shawn Bolz. Kater: "Het siert hen om dat zo te doen."

"Wat ze hebben gedaan verdient niet het stempel 'profetisch'. Een profeet ontvangt inzicht vanuit het Woord over de tijd waarin we leven en lijdt daar zelf onder. Deze Amerikaanse 'profeten' zijn meer een waarzegger dan een profeet. Dat is de goedkoopste profetie die er is. Ik sluit niet uit dat gelovigen bepaalde inzichten over de toekomst krijgen, maar dat kan niet zo concreet zijn als een verkiezingsoverwinning. Meestal gaat het om het duiden van de tijd waarin we leven."

Een ontwikkeling om te duiden zou volgens Kater bijvoorbeeld het maakbaarheidsdenken kunnen zijn. "Dat is één van de dingen die profetisch ontmaskerd kan worden. Maar dan wel binnenshuis beginnen, in je eigen kerk en in je eigen hart. Profetisch spreken raakt altijd je eigen leven."

Beluister het fragment vanaf minuut 38:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Gooit Nieuwsuur olie op het vuur met een eenzijdige reportage over de CGK?
- Ergernis van de week: Vermijdt Open Doors 'islam' en 'moslim'? - CIP Podcast
- Mozaiek verwelkomt vrouw van kleur als voorganger: goed nieuws? Andries Knevel antwoordt
- Moeten christenen afstand nemen van kerkleider Kirill? Andries Knevel antwoordt
- Andries Knevel stoort zich aan “suggestief” abortusdebat: “Stemmingmakerij”
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Ik weet niet waar ik het nu van de week las (volgens mij ergens op deze site), maar de profeten in de bijbel waren niet bepaald geliefd in eigen land. Profetie moet op zijn minst schuren.