zingen kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 januari 2021 door Redactie

Dringend advies PKN: niet zingen tijdens kerkdienst en vooraf geen liederen opnemen

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) adviseert gemeenten dringend niet te zingen tijdens de kerkdienst en in doordeweekse setting geen liederen op te nemen. Dit advies geldt in ieder geval tot 9 februari, de huidige einddatum van de lockdown.

De grote zorgen van de overheid over de opkomst van de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus is één van de aanleidingen voor dit dringende advies. Ook de situatie in twee gemeenten waar zingen waarschijnlijk een bron van besmetting is geweest wordt door de PKN genoemd. Zo overleden er onlangs twee ouderen die waren aangesloten bij de protestantse gemeente in Biddinghuizen. Dit gebeurde toen er opnames gemaakt werden voor de online kerkdienst van de gemeente.

Ds. Marco Batenburg, preses generale synode: “Ik realiseer me heel goed dat deze boodschap bij velen hard aankomt. Ook in het moderamen ervaren we pijn bij dit advies. Samenzang was al veel langer niet mogelijk, maar dat in diensten nu helemaal niet meer kan worden gezongen is echt heel verdrietig. Met elkaar verlangen wij intens naar het moment dat we als gemeente weer kunnen samenkomen. Tegelijkertijd geloven we dat deze omstandigheden voor God geen belemmering zijn om door te gaan met Zijn werk in ons leven, in de kerk en in de wereld. Laten we ons daaraan vasthouden, en elkaar aansporen om het van Hem te blijven verwachten.”

Alternatieven voor zingen
Als alternatief wijst de PKN op het aanbod van de EO en de KRO-NCRV. Beide stellen rechtenvrije video’s van liederen beschikbaar. Bij meeste van de liederen van de KRO-NCRV is bovendien bladmuziek en een toelichting beschikbaar via deze website. Een andere mogelijkheid is de tekst van een lied declameren op muziek, zoals bijvoorbeeld ds. Jaap Jonk van de Protestantse Gemeente Laren dat doet (te horen vanaf minuut 22:22).

Bekijk ook het advies van de werkgroep ‘Zingen in de kerk’ (PDF).


Corona
- Hans Borghuis schrikt van tweedeling: "Schokkend hoe christenen elkaar neersabelen"
- Coronamaatregelen weer invoeren op Biblebelt? Prof. dr. Huijgen antwoordt
- Coronavirus piekt in Staphorst, Hersteld Hervormde Kerk grijpt in
- De coronadiscussie in christelijk Nederland: vechten of voeten wassen?
- SGP-Kamerlid: "Gezonde mensen worden uitgesloten van het openbare leven"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat zullen hier weer veel negatieve reacties op komen. Ik heb een tip voor iedereen die het zingen niet kan laten: pak de fiets, of stap op je balkon en ga de liederen die je mooi vindt, hard zingen. Je zal merken dat je je medekerkgangers niet eens gaat missen. Het is een beetje spannend, maar de zegen die je ontvangt en wellicht je omgeving ook, is het zeker waard!

Succes.
J
Zingen maakt blij en geeft ruimte.

Zingen tot eer van God moet kunnen in een zaal, of school of kerk of huiskring. Als de nodige afstand in acht genomen wordt moet het toch mogelijk zijn...!

Is er met en door al deze corona-overheidsregels toch al niet een soort beperken van vrijheid van samenkomsten van christenen met meer dan 5 of 10 mensen. ?

Toch iets van christenvervolging, onder het mom van Corona?...

@Ronals Markus: makkelijk praten als je de verantwoordelijkheid niet draagt voor het wel en wee van Nederland èn voor veel levens van mensen, dat is met zeer veel reactiesover dit thema op CIP helaas het geval. Straks mocht blijken, dat we misschien God zitten te verzoeken en tegen Hem aan het vechten zijn. Laten we met elkaar eens stil worden voor de Heer en Hem ernstig hierin gaan zoeken, wat Zijn wil is. Zijn woord zegt, dat je de overheid (een Rom. 13 overheid (Jan Hoek)) dient te gehoorzamen, die door God Zelf is ingesteld.
Toon meer reacties (4)